Radna motivacija i zadovoljstvo poslom zdravstvenih radnika u urbanim i ruralnim sredinama - Grujičić, Maja; Jovičić Bata, Jelena; Rađen, Slavica; Novaković, Budimka; Šipetić Grujičić, Sandra (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Motivisani zdravstveni radnici, zadovoljni poslom, predstavljaju osnov uspeha savremenih zdravstvenih ustanova. Cilj rada bio je da se ispita da li postoji razlika u radnoj motivaciji i zadovoljstvu poslom između zdravstvenih radnika zaposlenih u urbanim i ruralnim sredinama centralne Srbije. Metode. Istraživanjem je obuhvaćeno 396 zdravstvenih radnika u urbanoj i 436 u ruralnoj sredini, zaposlenih u četiri zdravstvene ustanove, koje su izabrane metodom slučajnog izbora. U istraživanju je korišćen anonimni upitnik. U statističkoj analizi podataka korišćeni su χ2 test, Studentov t-test, Spirmanov koeficijent korelacije i logistička regresiona analiza. Rezultati. Zdravstveni radnici u urbanoj sredini bili su značajno motivisaniji i zadovoljniji poslom, nego u ruralnoj. U odnosu na faktore radne motivacije i zadovoljstvo poslom zdravstvenih radnika u urbanoj i ruralnoj sredini nije bilo značajne razlike u uslovima na radu i savremenosti opreme za rad, u vezi sa zadovoljstvom poslom ni u odnosu na visinu novčanog iznosa mesečne zarade. Zaključak. U cilju povećanja nivoa radne motivacije i zadovoljstva poslom zdravstvenih radnika zaposlenih u ruralnim sredinama, pored novčane zarade, potrebno je obezbediti bolju pomoć i podršku u radu od strane rukovodilaca, dodeljivati nagrade za dobro obavljen posao, unaprediti međuljudske odnose, omogućiti napredovanje i usavršavanje, poboljšati performanse rukovodilaca, obezbediti veću kooperativnost u radu, osigurati zaposlenje, omogućiti veći stepen samostalnosti u radu i sprovođenje stručnog nadzora nad radom zdravstvenih radnika.
Keywords: motivation||; ||motivacija; job satisfaction||; ||posao; zadovoljstvo; health||; ||zdravlje; physicians||; ||lekari; health personnel||; ||zdravstveno osoblje; serbia||; ||srbija; surveys and questionnaires||; ||ankete i upitnici; urban health services||; ||zdravstvene službe; gradske; rural health services||; seoske