Analiza rekonstruktivnih metoda u hirurškom tretmanu defekata kože nosa - Jovic, Marko Stevan (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Hirurzi često imaju dilemu prilikom izbora rekonstruktivne metode kod rekonstrukcije defekata kože nosa. U radu su analizirane  funkcionalne i estetske karakteristike različitih rekonstruktivnih metoda korišćenih kod rekonstrukcije defekata kože nosa. Metode. Studija je obuhvatila 44 pacijenta sa bazocelularnim karcinomom kože nosa.  Koža nosa je podeljena na četiri regije: vrh nosa, alarni predeli, dorzum, i lateralne strane nosa. Prosečna veličina defekta kože nosa, nastalog nakon ekscizije bazocelularnog carcinoma, je 10 mm u prečniku. Za rekonstrukciju defekta kože nosa korišćeni su lokalni kožni režnjevi i transplantati kože pune debljine. Analizirane su funkcionalne i estetske karakteristike korišćenih rekonstruktivnih metoda, dvanaest meseci nakon operacije. Rezultati. Studija je pokazala da različite rekonstruktivne metode imaju različite funkcionalne i estetske rezultate u istim regijama nosa, kao i da ista rekonstruktivna metoda ima drugačije rezultate u različitim regijama nosa. Zaključak. Procena postoperativnih funkcionalnih i estetskih karakteristika različitih rekonstruktivnih metoda jedan je od osnovnih preduslova uspešne rekonstrukcije.
Keywords: nose||; ||nos; carcinoma; basal cell||; ||karcinom; bazocelularni; reconstructive surgical procedures||; ||hirurgija; rekonstruktivna; procedure; surgical flaps||; ||režnjevi; hirurški; transplants||; ||graftovi; treatment outcome||; ||lečenje; ishod; esthetics||; ||estetika