Serija crteža bolesnice sa psihozom sličnom shizofreniji udruženom sa epilepsijom: zabeležena ilustracija različitih oblika samoizražavanja - Mandić Gajić, Gordana (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Crteži mogu pružiti uvid u složeni mentalni proces, ali su nedovoljno primenjeni kod bolesnika sa psihozom udruženom sa epilepsijom. Prikaz bolesnika. Žena, stara 33 godine, dešnjak, sa postavljenom dijagnozom psihoze slične shizofreniji udružene sa epilepsijom, lečena je u dnevnoj bolnici radi psihosocijalne rehabilitacije. Pored ostalih oblika integrativnog lečenja bolesnika, bila je uključena u grupnu analizu crteža koja se odvijala jednom nedeljno. Izvršena je kvalitativna analiza oblika i sadržaja crteža koji su nastali prema slobodnim asocijacijama. Variranje veličine i motiva crteža sa živim bojama i zakrivljenom perspektivom zabeleženo je kod tri crteža, dok kod poslednjeg nisu bili prisutni ti elementi. Zaključak. Neophodna je serija crteža kod osoba sa psihozom sličnom shizofreniji udruženom sa epilepsijom da se registruju moguće varijacije i poremećaji trenutnog mentalnog procesa. Grupne sesije dodatno mogu doprineti smanjenju stigme i olakšati psihosocijalnu reintegraciju ovih bolesnika sa komorbidnim poremećajima.
Keywords: psychotic disorders||; ||psihotički poremećaji; epilepsy||; ||epilepsija; comorbidity||; ||komorbiditet; ambulatory care||; ||lečenje; ambulantno; art therapy||; ||lečenje umetnošću; psychology||; ||psihosocijalni faktori