Kvantitativno-morfometrijska analiza ganglijskih struktura mijenteričkog nervnog spleta duž digestivnog trakta čoveka - Mandić, Predrag D; Filipović, Tatjana; Gašić, Miloš; Djukić-Macut, Nataša; Filipović, Milan; Bogosavljević, Ivan (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Sve funkcije digestivnog sistema su kontrolisane, usmeravane i inicirane od strane autonomnog nervnog sistema. Poseban deo ovog sistema, smešten u samom zidu delova digestivnog trakta, poznat je pod nazivom enterički ili metasimpatički nervni sistem. Cilj ovog istraživanja bio je da se prouči mijenterički nervni splet u različitim delovima digestivnog trakta. Metode. Ispitivan je mijenterički nervni splet jednjaka, želuca, duodenuma, jejunuma, ileuma, poprečnog kolona i rektuma u uzorcima tkiva uzetim od 30 kadavera, osoba starih od 20 do 84 godine. Nakon standardne histološke obrade preparati su bojeni hematoksilin-eozin, crezil violet (CV) i AgNO3 metodom. Gotovi preparati su podvrgnuti morfometrijskoj analizi korišćenjem višenamenskog test sistema M42. Određivan je broj ganglijskih ćelija mijenteričkog nervnog spleta navedenih delova digestivnog trakta po jedinici površine (cm2). Dobijeni rezultati obrađivani su t-testom i analizom varijanse. Rezultati. Broj neurona po cm2 površine bio je najmanji u oblasti jednjaka (2 045 ± 310,30), a najveći u duodenumu (65 511 ± 5 639). Utvrđena je statistički značajna razlika (p < 0,001) u broju neurona između jednjaka i svih ostalih delova digestivnog trakta. Najveća vrednost prosečne površine neurona mijenteričkog nervnog spleta zabeležena je u jednjaku (588,93 ± 30,45 μm2), a najmanja u želucu (296,46 ± 22,53 μm2). Zaključak. Postoje razlike u broju ganglijskih ćelija između pojedinih delova digestivnog trakta čoveka. Razlike se kreću u rasponu od nekoliko, pa do više desetina hiljada neurona/cm2. Mijenterički nervni splet jednjaka odlikuje se znatno manjim brojem neurona, ali su njihova tela i jedra znatno krupnija u odnosu na ostale delove digestivnog trakta.
Keywords: digestive system||; ||digestivni sistem; myenteric plexus||; ||plexus myentericus; neurons||; ||neuroni; cell count||; ||ćelije; broj; histological techniques||; ||histološke tehnike; cadaver||; ||leš