Broj leukocita je pokazatelj nestabilnosti karotidnog plaka kod bolesnika sa akutnim infarktom mozga - Aranđelović Minić, Gordana N (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Porast dokaza o inflamatornom karakteru ateroskleroze istakao je više parametara zapaljenja kao pokazatelje cerebrovaskularnog rizika. Cilj istraživanja bio je da se ispita povezanost parametara zapaljenja u serumu i ultrazvučnih (UZ) karakteristika strukture i veličine karotidnog plaka. Pretpostavili smo da je broj leukocita (Le) pokazatelj nestabilnosti karotidnog plaka i povećanog rizika od razvoja akutnog infarkta mozga. Metode. Broj Le i ostali serumski parametri zapaljenja [sedimentacija eritrocita u prvom (Se Er I) i drugom satu (Se Er II), visokosenzitivni C-reaktivni protein (hs-CRP) i fibrinogen] mereni su standardnim metodama. Svi ispitanici (n = 75) imali su kompletan klinički pregled i bili podeljeni u tri grupe (simptomatska, asimptomatska i kontrolna). Ultrazvučni (UZ) pregled ekstrakranijalnih karotidnih arterija rađen je u dupleks sistemu. Plakovi su klasifikovani u kategorije prema procentu stenoze (≥ 50%, < 50%) i prema ehomorfološkim karakteristikama (Gray-Weale klasifikacija). Kod ispitanika sa akutnim infarktom mozga ishemijska lezija je potvrđena kompjuterizovanom tomografijom. Rezultati. Prosečne vrednosti ispitivanih biohemijskih parametara u simptomatskoj grupi bile su: Se Er I 29,57 ± 29,87 cm, Se Er II 51,60 ± 36,87 cm, broj Le 10,10 ± 3,20 ´ 10-9 U/L, hs-CRP 8,15 ± 5,50 mg/L i fibrinogen 4,03 ± 0,70 g/L. Prosečne vrednosti svih ispitivanih biohemijskih parametara u simptomatskoj bile su značajno više nego u asimptomatskoj i kontrolnoj grupi: za Se Er I (p < 0.05) i Se Er II (p < 0,05); za broj Le (p < 0,001) za hsCRP (p < 0,001) i fibrinogen (p < 0,001). Zastupljenost I kategorije ehomorfoloških karakteristika u simptomatskoj grupi (66,7% ispitanika) bila je  značajno viša nego u asimptomatskoj (40,0%; p < 0,05) i kontrolnoj (20,0%; p < 0,01) grupi. Univarijantna logistička regresiona analiza potvrdila je da su svi ispitivani parametri indikatori rizika od akutnog infarkta mozga. Multivarijantna logistička regresiona analiza potvrdila je statistički značajnu povezanost broja Le i rizika od akutnog infarkta mozga. Povećanje vrednosti za jednu mernu jedinicu povezano je sa porastom rizika za 3,22 puta (1,67–6,22). Zaključak. Broj Le povezan je sa fenomenom nestabilnosti karotidnog plaka i može biti koristan dodatni pokazatelj povećanog rizika od razvoja akutnog infarkta mozga.
Keywords: stroke||; ||mozak; infarkt; carotid stenosis||; ||aa. carotis; stenoza; plaque; atherosclerotic||; ||aterosklerotički plak; leukocyte count||; ||leukociti; broj