Feohromocitom mokraćne bešike - Marić, Predrag; Milović, Novak; Bančević, Vladimir; Košević, Branko; Aleksić, Predrag; Kuzmić Janković, Snežana; Hajduković, Zoran; Milev, Boško; Cerović, Snežana (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Feohromocitom mokraćne bešike je veoma redak i javlja se kod manje od 0,06% svih tumora mokraćne bešike. Prikaz bolesnika. Prikazali smo bolesnicu, staru 49 godina, sa svakodnevnom paroksizmalnom hipertenzijom praćenom crvenilom lica i gornjeg dela grudnog koša, lupanjem srca i preznojavanjem koji su prethodili aktu mokrenja. Ultrasonografski, viđen je tumor mokraćne bešike, promera 3 cm. Metajod-benzil-guanidin (MIBG) sken pokazao je patološku akumulaciju izotopa u projekciji mokraćne bešike. Bolesnici je učinjena parcijalna cistektomija. Godinu dana nakon operacije, bolesnica je bila normotenzivna, bez recidiva tumora u mokraćnoj bešici. Zaključak. Najefikasniji vid lečenja feohromocitoma mokraćne bešike je njegovo hirurško uklanjanje. Najvažnije u postavljanju dijagnoze je to da lekar posumnja na ovo retko oboljenje.
Keywords: pneochromocytoma||; ||feohromocitom; urinary bladder neoplasms||; ||mokraćna bešika; neoplazme; ultrasonography||; ||ultrasonografija; radionuclide imaging||; ||scintigrafija; urologic surgical procedures||; ||hirurgija; urološka; procedure