Dvostruki orificijum mitralne valvule - Musić, Ljilja B; Knežević, Božidarka; Jovović, Ljiljana; Bulatović, Nebojša (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Dvostruki orificijum mitralne valvule (DOMV) je vrlo retka kongenitalna srčana mana. Prikaz slučaja. Prikazali smo mladića starog 20 godina, aktivnog sportistu, kik boksera, koji je upućen u Centar za kardiologiju Kliničkog centra Crne Gore, u cilju redovne provere kardiološkog statusa. Neposredno nakon rođenja bolesnik je operisan zbog traheoezofagealne fistule. Rutinski ehokardiografski pregled u četvrtoj godini života pokazao je do tada neprepoznati DOMV, bez prisustva stenoze ili regurgitacije i bez drugih anomalija na srcu. Na pregledu kod kardiologa za odrasle, u 20. godini života mladić je bio bez ikakvih tegoba. Objektivnim pregledom nalaz na srcu bio je uredan. Elektrokardiografom registrovan je sinusni ritam, nekompletni blok desne grane. Na poprečnom transtoraksnom ehokardiografskom pregledu viđena su dva asimetrično postavljena otvora bez prisutne regurgitacije ili stenoze. Ostali nalaz bio je uredan. Transezofagusnim ehokardiografskim (TEE) pregledom u nivou mitralne valvule ustanovljena su 2 asimetrična mitralna orificijuma odvojena fibroznim tkivom, mitralni kuspisi uz separatnu inserciju hordi za svaki orificijum. Zaključak. Prikazani bolesnik je jedini dijagnostikovani bolesnik u Crnoj Gori. Posebno je značajna činjenica da za vreme praćenja od 16 godina i aktivnog bavljenja vrlo zahevnim sportom nisu nastale funkcionalne promene na srcu. Takođe, ne postoje preproruke u literaturi za ovaj problem.
Keywords: heart defects; congenital||; ||srce; kongenitalne mane; diagnosis||; ||dijagnoza; echocardiography; transesophageal||; ||ehokardiografija; transezofagusna