Kvantifikacija mastocita u različitim stadijumima parodontalne bolesti - Marjanović, Dragan; Anđelković, Zlatibor; Brkić, Zlata; Videnović, Goran; Šehalić, Meliha; Matvijenko, Vladimir; Leštarević, Snežana; Đorđević, Nadica (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Mastociti su mononukleusne ćelije poreklom iz koštane srži. Oni proizvode brojne biološki aktivne supstance, usled čega aktivno učestvuju u imunim i inflamatornim procesima kod parodontalne bolesti. U istraživanju je praćena distribucija i gustina mastocita u zdravoj gingivi i u različitim fazama parodontalne bolesti. Metode. Materijal je dobijen gingivalnom biopsijom kod 96 bolesnika razvrstanih u 4 grupe: zdrava gingiva, gingivitis, početna parodontopatija i uznapredovala parodontopatija. Za identifikaciju mastocita korišćeno je toluidin plavo bojenje po Spiceru. Rezultati. Prema našem istraživanju gustina mastocita u gingivalnom vezivu raste sa progresijom infekcije, što znači da su mastociti u gingivitisu brojniji u odnosu na zdravu gingivu, a u parodontopatiji brojniji u poređenju sa gingivitisom. Zaključak. Povećanje broja mastocita u inficiranoj gingivi može se dovesti u vezu sa pojačanim influksom inflamatornih ćelija iz cirkulacije u stromu gingive, ali i sa lizom kolagena budući da ove ćelije proizvode supstance sa kolagenolitičkim potencijalom. Na osnovu distribucije mastocita može se zaključiti da u evoluciji parodontalne bolesti postoje značajne dinamičke alteracije u migraciji i lokalizaciji ovih ćelija.
Keywords: periodontal diseases||; ||periodontalne bolesti; disease progression||; ||bolest; progresija; mast cells||; ||mast ćelije