Prevalencija prekomerne telesne mase i gojaznosti kod profesionalnih vojnika Vojske Češke u 11-godišnjem periodu - Fajfrová, Jana; Pavlík, Vladimír; Psutka, Jan; Husárová, Michaela; Krutišová, Pavla; Fajfr, Miroslav (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Gojaznost se smatra najučestalijim metaboličkim oboljenjem u svetu, ne samo u razvijenim, već i u zemljama u razvoju. Cilj ove studije bio je da se analizira stanje zdravlja vojnika oružanih snaga Republike Češke (Armed Forces of the Czech Republic – ACR) i da se ukaže na markere nezaraznih bolesti. Ova studija opisuje antropometrijske i biohemijske parametre velike grupe profesionalnih vojnika Vojske Češke. Podaci su dobijeni tokom 11-godišnjeg perioda. Metode. Tokom navedenog perioda (1999–2009), vojni lekari vršili su prosečno 6 360 pregleda profesionalnih vojnika godišnje i pratili stanje njihovog zdravlja i uhranjenosti radi sprečavanja faktora rizika od nezaraznih bolesti. Ti pregledi su obavezni za sve profesionalne vojnike stare 25, 30, 33 i 36 godina. Od 39. godine starosti ti pregledi se vrše svake godine, do kraja karijere. Osim uzimanja lične anamneze i sprovođenja standardnih fizikalnih pregleda, uzima se i krv za biohemijske analize. Kontrolisani su sledeći antropometrijski parametri: građa tela pomoću indeksa telesne mase (body mass index – BMI) i obima struka. Ova studija obuhvatila je samo jedan deo podataka o antropometrijskim i biohemijskim parametrima profesionalnih vojnika prikupljenih tokom 11 godina. Rezultati. Prosečne vrednosti BMI za muškarce bile su u opsegu prekomerne težine (26,5–27 kg/m2). Prosečne vrednosti za obim struka, međutim, bile su od 91,9 cm do 93,4 cm. Između prve i poslednje godine praćenja, statistički značajan pad ovih vrednosti kretao se od 93,4 ± 9,8 cm do 92,7 ± 9,5 cm (p < 0,001). Svi posmatrani antropometrijski parametri kod ženskih profesionalnih vojnika bili su u granicama normale. U navedenom periodu proporcija gojaznih muškaraca postepeno je rasla od 52% do 57,1% (p < 0,001). Nije bilo statistički značajne promene prevalencije gojaznosti muškaraca (12–15%). Prosečne glikemijske vrednosti bile su u opsegu normalnih i za muškarce i za žene. Statistički značajan pad tih nivoa, međutim, ustanovljen je kod muškaraca (od 5,1 ± 0,9 mmol/L do 4,8 ± 0,7 mmol/L) (p
Keywords: overweight||; ||telesna masa; prekomerna; obesity||; ||gojaznost; military personnel||; ||kadar; vojni; prevalence||; ||prevalenca; czech republic||; ||češka