Povećana tačnost single photon emission computed tomography (SPECT) perfuzione scintigrafije miokarda korišćenjem iterativne rekonstrukcije - Stević, Miloš Ljubomir; Vlajković, Marina (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Filtrovana projekcija unazad (FBP) uobičajen je način za obradu slika dobijenih SPECT perfuzionom scintigrafijom miokarda (MPI). FBP obradom moguća je pojava artefakata koji mogu da dovedu do pojave lažno pozitivnih rezultata. Iterativna rekonstrukcija (IR) razvijena je sa ciljem redukovanja lažno pozitivnih rezultata na MPI scintigrafijama. Cilj ove studije bio je procena razlike u broju lažno pozitivnih rezultata na MPI scintigrafijama, korišćenjem FBP i IR. Metode. Ukupno smo pregledali 107 bolesnika sa anginom pektoris, 77 muškaraca i 30 žena, starih od 32 do 82 godine, koristeći SPECT MPI scintigrafiju i koronarnu angiografiju (CAG). MPI scintigrafske slike su rekonstruisane korišćenjem FBP i IR. Pozitivan nalaz na MPI scintigrafijama bio je vizualizacija perfuzionog defekta. Pozitivan nalaz na CAG bio je vizualizacija stenoze koronarne arterije. Perfuzioni defekt na MPI bez stenoze koronarne arterije na CAG smatran je lažno pozitivnim MPI rezultatom. Rezultati su statistički analizirani bivarijantnom korelacijom i t-testom. Rezultati. Na MPI scintgrafijama obrađenim postupkom FBP bilo je 20,6% normalnih, i 79,4% patoloških rezultata. Ukupno 30,8% normalnih i 69,2% patoloških rezultata dobili smo iz IR, dok je na CAG bilo 37,4% normalnih i 62,6% patoloških rezultata. Tehnika FBP je pokazala 19 lažno pozitivnih rezultata, dok smo pomoću IR dobili 11 lažno pozitivnih nalaza. Povezanost rezultata FBP i CAG iznosila je 0,658 (p
Keywords: angina pectoris||; ||angina pektoris; diagnosis||; ||dijagnoza; scintigraphy||; ||scintigrafija; coronary angiography||; ||angiografija koronarnih arterija; technology; medical||; ||tehnologija; medicinska; methods||; ||metodi