Organizovano ispitivanje kolorektalnog karcinoma – prvi ciklus tokom 2013–2014. - Banković Lazarević, Dušica S.; Krivokapić, Zoran; Barišić, Goran; Jovanović, Verica; Ilić, Dragan; Veljković, Marko (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Nacionalni program organizovanog ispitivanja kolorektalnog karcinoma sproveden je u Republici Srbiji tokom 2013. i 2014. godine, obuhvatajući stanovništvo oba pola, starosti 50–74 godine, u 28 od 180 opština, sa ciljnom populacijom od 651 445 ljudi. Program ima za cilj sniženje mortaliteta od kolorektalnog karcinoma u ciljnoj populaciji. Cilj rada bio je da se prikažu rezultati organizovanog ispitivanja kolorektalnog karcinoma tokom dvogodišnjeg perioda u Srbiji. Metode. Izabrani lekari iz domova zdravlja pozivali su pismom i telefonom ciljnu populaciju da urade imunohemijski FOB test za otkrivanje okultnog krvarenja u stolici. Osobe sa pozitivnim nalazom testa upućivane su na kolonoskopiju. Korišćena je baza podataka osiguranika i ostalih građana ciljne populacije u pozivanju na snimanje u domovima zdravlja. Rađena je deskriptivna statistička analiza rezultata u organizovanom ispitivanju kolorektalnog karcinoma u prvom dvogodišnjem ciklusu, za ključne indikatore ispitivanja. Rezultati. U prvom ciklusu bile su pozvane ukupno 99 592 osobe. Odziv na testiranje bio je 62,5%. Kolonoskopija je urađena kod 1 554 osobe. Adenomi su otkriveni kod 586 osoba (0,9% svih testiranih), tj. 37,7% svih kolonoskopiranih. Kod 129 osoba otkriven je kolorektalni karcinom (0,2% svih testiranih), tj. kod 8,3% svih kolonoskopiranih. U levoj polovini kolona (rektumu, sigmoidnom i descedentnom kolonu) bilo je 70,4% dijagnostikovanih polipa i 77,3% karcinoma, dok je 29,6% polipa i 22,7% karcinoma bilo u proksimalnim delovima kolona. Zaključak. U prvom ciklusu organizovanog ispitivanja kolorektalnog karcinoma u Srbiji odziv ciljne populacije na testiranje bio je visok i predstavljao je ohrabrujući rezultat. Očekuje se da će u narednim ciklusima biti postignuta čak i veća pokrivenost ciljne populacije. Pozitivna vrednost predviđanja urađenih kolonoskopija pokazuje da će se daljim radom na praćenju stadijuma otkrivenih adenoma i karcinoma dostići ciljevi očekivanog napretka u ranoj dijagnozi kolorektalnog karcinoma u Srbiji.
Keywords: colorectal neoplasms||; ||kolorektalne neoplazme; serbia||; ||srbija; mass screening||; ||masovno isitivanje; diagnosis||; ||dijagnoza; occult blood||; ||okultna krv; predictive value of tests||; ||testovi; prognostička vrednost; colonoscopy||; ||kolonoskopija; adenoma.||; ||adenom