Rendgen-kefalometrijska analiza pozicije kondila nakon bimaksilarne osteotomije mandibularnog prognatizma - Miković, Nikola D.; Lazarević, Miloš M.; Tatić, Zoran; Krejović-Trivić, Sanja; Petrović, Milan; Trivić, Aleksandar (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Postoperativna pozicija kondila je značajna za hiruršku korekciju mandibularnog prognatizma. Ortognatska hirurgija može da promeni poziciju kondila, a to može biti jedan od faktora koji doprinosi ranom skeletnom recidivu i pojavi temporomandibularnih disfunkcija. Zbog toga je cilj ove studije bio da proceni promene pozicije kondila kao i da ne korelišu promene pozicije kondila sa angularnim skeletnim promenama nakon bimaksilarne hirurgije. Metode. Na telerendgenskim snimcima 21 bolesnika sa mandibularnim prognatizmom mereni su angularni i linearni parametri koji opisuju promene u položaju kondila, pre ortodontske pripreme i šest meseci nakon hirurške korekcije. Rezultati. Ustanovljena je statistička značajnost razlika u vrednosti parametara između grupa. Tačka  DI – najdistalnija tačka na glavi kondila, pomerila se unazad 1,38 mm (p = 0,02), a tačka DC – tačka koja označava centar collum mandibulae, pomerila se, takođe, unazad za 1,52 mm (p = 0,007). Vrednost pomeranja tačke DI naviše bila je 1,62 mm (p = 0,04). Zaključak. Kod bolesnika sa mandibularnim prognatizmom, kondili su težili da migriraju unapred i naviše šest meseci nakon bimaksilarne operacije.
Keywords: prognathism||; ||prognatizam; surgery; oral||; ||hirurgija; maksilofacijalna; postoperative period||; ||postoperativni period; cephalometry||; ||kefalometrija; temporomandibular joint||; ||temporomandibularni zglob; centric relation||; ||centrički odnos.