Solitarni ekstramedularni plazmocitom duodenuma i pankreasa - Ignjatović, Mile; Bezmarević, Mihailo; Cerović, Snežana (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Ekstramedularni plazmocitomi (EMP) su retki tumori koji pripadaju plazmaćelijskim oboljenjima sa retkom lokalizacijom u duodenumu. Prikazali smo bolesnicu sa solitarnim EMPs i zahvatanjem duodenuma i pankreasa uspešno izlečenu hirurškom resekcijom, nakon neuspeha hemioterapije. Prikaz bolesnika. Bolesnica, starosti 55 godina, sa prethodno dijagnostikovanim solitarnim EMP duodenuma i pankreasa primljena je u našu ustanovu nakon neuspeha u lečenju sa tri ciklusa hemioterapije po vinkristin, adriablastin, deksametazon (VAD) protokolu, sa visokom gastrointestinalnom opstrukcijom. Na prijemu, kompjuterizovanom tomografijom abdomena otkriven je tumor u predelu drugog dela duodenuma i uncinatnog nastavka pankreasa, sa potpunom opstrukcijom duodenuma. Intraoperativno, nađen je tumor u predelu drugog dela duodenuma, koji je poticao iz zida duodenuma, sa prečnikom od 7 ´ 5 cm, koji je zahvatao kompletnu cirkumferenciju zida duodenuma dovodeći do sužavanja lumena duodenuma na usku pukotinu sa visokom gastrointestinalnom opstrukcijom. Takođe, nađena je i infiltracija glave pankreasa i uncinatnog nastavka. Primenjena je Viplova procedura, ali se postoperativni tok komplikovao nastankom obilnog hiloznog ascita, što je sanirano četiri dana nakon operacije. Zaključak. Svakog bolesnika sa gastrointestinalnom lokalizacijom EMP trebalo bi posmatrati zasebno, a blagovremeno i adekvatno lečenje može omogućiti lokalnu kontrolu bolesti. .
Keywords: plasmacytoma||; ||plazmocitom; duodenum||; ||duodenum; pancreas||; ||pankreas; intestinal obstruction||; ||creva; opstrukcija; surgical procedures; operative||; ||hirurgija; operativne procedure; postoperative period||; ||postoperativni period; ascites||; ||ascit; treatment outcome||; ||lečenje; ishod