Razlike u posturalnim poremećajima između rukometašica i netreniranih adolescentkinja - Jandric, Slavica Dj (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Fizička aktivnost i sport mogu uticati na pojavu posturalnih poremećaja kod dece. Cilj studije bio je da se istraži postojanje razlika u posturalnim poremećajima kod adolescentkinja koje treniraju i njihovih vršnjakinja koje ne treniraju rukomet. Metode. U ovo istraživanje bilo je uključeno 150 adolescentkinja prosečne starosti 13,2 ± 1,34 godina, podeljenih u dve grupe (50 adolescentkinja koje su trenirale rukomet i 100 njihovih vršnjakinja koje nisu trenirale ovaj sport). Rezultati. Istraživanjem je utvrđena statistički značajna razlika u ukupnom broju posturalnih poremećaja između dve grupe adolescentkinja (p
Keywords: adolescent||; ||adolescenti; athletes||; ||sportisti; female||; ||žene; spinal curvatures||; ||kičma; krivine; scoliosis||; ||skolioza; kyphosis||; ||kifoza; foot deformities||; ||stopalo; deformacije.