Oksidativni stres izazvan hlorpromazinom kod bolesnika lečenih i akutno otrovanih ovim lekom - Dejanovic, Bratislav; Vuković-Dejanović, Vesna; Stevanović, Ivana; Stojanović, Ivana; Mandić Gajić, Gordana; Dilber, Sanda (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Iako hlorpromazin (CPZ) pripada grupi antipsihotika i  široko se primenjuje u kliničkoj praksi već duže vreme, njegov mehanizam dejstva još uvek nije potpuno definisan. Izuzetno teško stanje bolesnika nakon akutnog trovanja CPZ dodatni je razlog za detaljno proučavanje mehanizama toksičnosti leka. U ovoj kliničkoj studiji, ispitivali smo da li je oksidativni stress (OS) uključen u toksične efekte kod bolesnika nakon akutnog trovanja CPZ. Metode. Bolesnici su bili podeljeni u tri grupe: T-grupa – hospitalizovani bolesnici koji su dobijali terapijsku dozu leka (75–150 mg CPZ dnevno); grupa akutno otrovanih osoba, podeljena u dve podgrupe: grupa M (blago trovanje: koncentracija CPZ u serumu: 0.21 ± 0.05 mg/L) i grupa S (teško trovanje: koncentracija CPZ u serumu: 2.66 ± 0.25 mg/L) i grupa C (kontrolna grupa zdravih dobrovoljaca). Parametri OS [ukupni antioksidativni status (TAS) i malondialdehid (MDA) u plazmi)] i aktivnost superoksid dizmutaze (SOD) u hemolizatu eritrocita određivani su spektrofotometrijski, dok je koncentracija CPZ u serumu praćena hromatografski. Svi parametri određivani su jednokratno u grupi C i T, dok su u grupi M i S merenja izvršena u dva termina, posle 24 h i 48 h nakon trovanja. Rezultati. Smanjenje TAS i povećanje aktivnosti SOD dobijeno je u obe grupe bolesnika nakon trovanja, u poređenju sa kontrolnom grupom i grupom bolesnika koja je bila na terapijskim dozama CPZ. Značajno povećanje MDA dobijeno je u grupi bolesnika sa teškim trovanjem, u poređenju sa svim drugim grupama. Zaključak. Promene parametara oksidativnog stresa kod bolesnika nakon trovanja hlorpromazinona pokazuju uključenost oksidativnog stresa u mehanizme toksičnosti ovog leka.
Keywords: chlorpromazine||; ||hlorpromazin; poisoning||; ||trovanje; oxidative stress||; ||stres; oksidativni; malondialdehyde||; ||malondialdehid; superoxide dismutase||; ||peroksid dismutaza.