Cerebralna paraliza kod prevremeno rođene dece - Demeši Drljan, Čila; Mikov, Aleksandra; FilipoviĆ, Karmela; TomaŠeviĆ TodoroviĆ, SneŽana; KneŽeviĆ, Aleksandar; Krasnik, Rastislava (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Cerebralna paraliza (CP) jedan je od najčešćih uzroka nastanka neuroloških oštećenja u dečjem uzrastu. Prevremen porođaj je značajan faktor rizika od pojave CP. Kliničke posledice mogu biti oštećenje grube motoričke funkcije, intelektualnih sposobnosti, poremećaj vida i epilepsija. Cilj rada bio je da se istraži odnos između gestacijske starosti, oblika CP, funkcionalnih sposobnosti i pridruženih oboljenja. Metode. Uzorak se sastojao od ukupno 206 dece. Iz medicinske dokumentacije dobijeni su podaci o gestacijskoj starosti, kliničkim karakteristikama CP i pridruženim oboljenjima. Klinički tip CP određivan je prema preporuci Surveillance of Cerebral Palsy in Europe (SCPE) i topografski. Grube motoričke funkcije procenjivane su na osnovu istoimenog klasifikacionog sistema Gross Motor Function Classification System (GMFCS). Rezultati. Više od polovine dece sa CP prevremeno su rođena (54,4%). Registrovana je statistički značajna razlika u distribuciji kliničkih tipova CP u odnosu na gestacijsku starost (p
Keywords: Cerebral palsy||; ||paraliza; cerebralna; risk factors||; ||faktori rizika; infant; premature||; ||nedonošče.