Leptomeningealna karcinomatoza kao manifestacija karcinoma dojke - Mandic Stojmenović, Gorana; Pavlović, Aleksandra M; Skender Gazibara, Miilica; Grujičić, Danica; Radojičić, Aleksandra; Čovičković Šternić, Nadežda (Vojnosanitetski pregled, 2016)
Uvod. Leptomeningealna karcinomatoza (LK) je ozbiljna komplikacija koja se javlja kod bolesnika sa karcinomima i ima lošu prognozu. Prikaz bolesnika. Prikazali smo 47-godišnju ženu sa 6-mesečnom anamnezom difuzne glavobolje, mučnine i zamagljenja vida. Na početku, klinički status i magnetna rezonanca mozga ukazali su na sindrom idiopatske intrakranijalne hipertenzije. Usled kliničkog pogoršanja i visoke staze papile, pregled cerebrospinalne tečnosti (CST) mogao je biti obavljen tek posle plasiranja ventrikuloperitonealnog šanta. Ovo je dovelo do značajnog, mada prolaznog, kliničkog poboljšanja. Dalje ispitivanje ukazalo je na postojanje invazivnog lobularnog karcinoma dojke, a ponavljanje analize CST otkrile su postojanje malignih ćelija karcinoma dojke. U ovom slučaju LK je bila početna prezentacija maligne bolesti. Zaključak. Ukoliko, uprkos početnim negativnim nalazima, postoji visoka klinička sumnja na LK, kliničar bi trebalo da ponavlja relevantne analize, kao što su magnetna rezonanca sa većom količinom gadolinijuma i analize većeg volumena CST, da bi se postavila dijagnoza.
Keywords: breast neoplasms||; ||dojka; neoplazme; neoplasm metastasis||; ||neoplazme; metastaze; meningeal neoplasms||; ||meninge; diagnosis; differential||; ||dijagnoza; diferencijalna