C-reaktivni protein u drenažnoj tečnosti kao pokazatelj dehiscencije anastomoze nakon resekcije kolona i rektuma - Kostić, Zoran; Slavković, Damjan Z; Mijušković, Zoran; Panišić, Marina; Ignjatović, Mile (Vojnosanitetski pregled, 2016)
Uvod/Cilj. Smatra se da je C-reaktivni protein (CRP) indikator postoperativnih komplikacija u abdominalnoj hirurgiji. Cilj rada bio je da se utvrdi značaj serijskog merenja vrednosti CRP u drenažnoj tečnosti u detekciji dehiscencije anastomoze kod bolesnika sa  resekcijom kolona i rektuma. Metode. Vrednosti CRP u serumu i drenažnoj tečnosti kod 150 bolesnika sa kolorektalnom resekcijom i primarnom anastomozom određivane su prvog, trećeg, petog i sedmog postoperativnog dana. Vrednosti CRP u serumu i drenažnoj tečnosti upoređivane su između grupa bolesnika bez komplikacija operativnog lečenja i sa dehiscencijom anastomoze. Rezultati. Klinički manifestnu dehiscenciju anastomoze imalo je 15 bolesnika, dva (4,2%) sa kolokoloničnom i 13 (12,6%) sa kolorektalnom anastomozom. Srednje vrednosti CRP su bile veće kod bolesnika sa dehiscencijom anastomoze nego kod bolesnika bez komplikacija i u serumu i u drenažnoj tečnosti, sa statistički najznačajnijim razlikama petog i sedmog postoperativnog dana (p
Keywords: c-reactive protein; prognosis||; ||c-reaktivni protein; surgical wound dehiscence||; ||prognoza; rana hirurška; dehiscencija; surgical procedures; operative||; ||hirurgija; operativne procedure; colorectal neoplasms||; ||kolorektalne neoplazme