Empijem pleure prouzrokovan salmonelom enteritidis kod bolesnika sa nehodžkinovim limfomom - Kojić, Miroslav M; Nožić, Darko; Tarabar, Olivera; Perišić, Nenad (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Ekstraintestinalne manifestacije netifusnih salmoneloza obično se sreću kod bolesnika sa imunodeficijencijom ćelijskog tipa. Pleuralni empijem prouzrokovan netifusnim salmonelama predstavlja veoma retku kliničku prezentaciju infekcije salmonelama i postoji svega nekoliko ovakvih slučajeva objavljenih u literaturi. Prikazali smo veoma redak slučaj empijema pleure izazvanog sojem Salmonella enteritidis kod bolesnika sa nehodžkinovim limfomom. Prikaz bolesnika. Šezdesetogodišnji muškarac sa niskogradusnim B-ćelijskim limfomom, tipa limfom limfnog tkiva mukoze (MALT), u IV kliničkom stadijumu, sa inflitracijom želuca, bronha, pleure i peritoneuma, primljen je na bolničko lečenje. U početku se bolest manifestovala nespecifičnim simptomima i znacima i lošim opštim stanjem. Tokom hospitalizacije pleuralna tečnost je postala purulentna, uz promene u krvnoj slici sa leukocitozom i neutrofilijom. Mikroskopskim pregledom pleuralne tečnosti uočen je veliki broj leukocita, a kulturom je izolovana Salmonella enteritidis. Koprokulturom nisu izolovane patogene bakterije. Hemokultura je ostala sterilna. Toksini A i B Clostridium difficile nisu nađeni u stolici. Bolesnik je lečen ciprofloksacinom i ceftriaksonom uz drenažu purulentnog sadržaja, što je bilo praćeno rezolucijom i organizacijom pleuralne tečnosti. Po stabilizaciji opšteg stanja bolesnika uvedena je hemioterapija po protokolu ciklofosfamid, vinkristin, prednizon (COP), sa kompletnim odgovorom. Zaključak. Iako redak, pleuralni empijem prouzrokovan netifusnim salmonelama trebalo bi razmotriti kod bolesnika sa teškom imunodeficijencijom, budući da su adekvatna i pravovremena antimikrobna terapija, uz hirurške mere, veoma važni za ishod lečenja ovih bolesnika.
Keywords: empyema; pleural||; ||empijem; pleuralni; diagnosis||; ||dijagnoza; salmonella enteritidis||; ||salmonella enteritidis; lymphoma; non-hodgkin||; ||limfom; nehodžkinov