Problemi u vezi sa lekovima kod bolesnika sa osteoporozom - Ilić, Darko M; Bukumiric, Zoran; Jankovic, Slobodan M. (Vojnosanitetski pregled, 2016)
Uvod/Cilj. Problemi zbog lekova posebno su česti kod bolesnika nezaraznim bolestima, kao što su osteoporoza, što je dovelo do suboptimalnog doziranja u lečenju. Cilj ove studije bio je da identifikuje probleme izazvane lekovima kod bolesnika sa osteoporozom. Metode. Ova prospektivna studija sprovedena je u januaru 2014 na bolesnicima obolelim od osteoporoze u tri zdravstvene ustanove u Beogradu, Srbija. Bolesnici uključeni u studiju bili su stariji od 50 godina i oni su popunjavali anonimne upitnike sa otvorenim pitanjima. Rezultati. Od 355 učesnika, 329 (92,7%) bile su osobe ženskog pola, a 26 (7,3%) muškog. Bolesnici koji su imali makar jedan prelom zbog osteoporoze (n = 208) statistički značajno manje su pristalice terapije, manje su se bavili sportom i redovnim fizičkim aktivnostima, a više su bili skloni ishrani sa neadekvatnim unosom kalcijuma i vitamina D, nego bolesnici bez preloma (n = 147). Zaključak. Efikasnost lečenja osteoporoze snižena je zbog nekoliko problema u vezi sa lekovima sa kojima se susreću kako lekari, tako i bolesnici. Međutim, na većinu problema u vezi sa lekovima moglo bi se u velikoj meri uticati odgovarajućim obrazovnim programima.
Keywords: osteoporosis; ||; ||osteoporoza; risk factors||; ||faktori rizika; medication errors||; ||lečenje; greške; preventive health services||; ||preventivno-medicinska zaštita; questionnaires||; ||upitnici