Bolesnik sa endobronhijalnim lejomiomom lečen sleeve resekcijom bronha za gornji režanj desnog pluća - Koledin, Miloš; Koledin, Bojan; Ilinčić, Dejan; Koledin, Sladjana (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Bronhijalni lejomiom je izuzetno retko oboljenje. Najčešće se takvi bolesnici leče hirurškom resekcijom, lobektomijom ili pneumonektomijom. U radu je prikazan bolesnik hirurški lečen bronhoplastičnom operacijom, sleeve resekcijom bronha za gornji režanj desnog pluća, bez plućne resekcije. Prikaz bolesnika. Muškarc, star 39 godina, primljen je u našu bolnicu zbog hemoptizija. Radiogramom njegovog grudnog koša nisu nađene nikakve patološke promene ni u jednom plućnom polju, ali je CT skenom otkriven tumor u bronhu za gornji režanj desnog plućnog krila. Dijagnoza je postavljena histološkim i imunohistohemijskim pregledom bioptata tumora, uzetog pri bronhoskopiji. Zaključak. Bolesnik je lečen hirurški, torakotomijom i sleeve resekcijom bronha za gornji režanj desnog pluća, uz otklanjanje celog tumora.
Keywords: bronchial neoplasms||; ||bronhusi; neoplazme; leiomyoma||; ||leiomiom; diagnosis||; ||dijagnoza; thoracic surgical procedures||; ||hirurgija; torakalna; procedure; treatment outcome||; ||lečenje; ishod