Uticaj atorvastatina i tinkture lista artičoke na oksidativni stres kod pacova sa hiperholesterolemijom - Crevar-Sakač, Milkica; Vujić, Zorica; Kotur-Stevuljević, Jelena; Ivanišević, Jasmina; Jelić-Ivanović, Zorana; Milenković, Marina; Markelić, Milica; Vujčić, Zoran (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Savremena istraživanja sve više se okreću mogućnosti kombinovanja konvencionalne terapije sa biljnim lekovitim proizvodima. Cilj ovog istraživanja bio je praćenje efekata atorvastatina (CAS broj 134523-00-5), poznatog leka koji se koristi u terapiji hiperlipidemije, i tinkture lista artičoke primenjenih pojedinačno, kao i u obliku kombinovane terapije. Metode. Eksperimentalne životinje bile su podeljene u pet grupa: grupa I bila je kontrolna i činili su je pacovi hranjeni standardnom hranom za glodare tokom 11 nedelja, dok su preostale četiri grupe (II–V) činili pacovi koji su hranjeni standardnom hranom tokom prve nedelje, a potom u narednih 10 hranom bogatom holesterolom. Grupa II nije dobijala nikakav tretman, dok su III, IV i V posle 4. nedelje od početka uzimanja hrane bogate holesterolom, tokom narednih šest nedelja tretirane per os, redom: atorvastatinom u dozi od 1,15 mg/kg, tinkturom artičoke u dozi od 0,1 mL/kg i njihovom kombinacijom u istim dozama. Rezultati. Hrana bogata holesterolom izazvala je uznapredovalu hiperholesterolemiju na koju terapija nije značajno delovala. Terapija je pokazala povoljan efekat na debljinu zida trbušne aorte, parametre oksidativnog stresa (malondialdehid − MDA, prooksidativni-antioksidativni balans − PAB) i antioksidativne zaštite (redukovani glutation − GSH, SH grupe, paraoksonazu1 − PON1, superoksid dismutazu − SOD). Tinktura lista artičoke pokazala se najboljom u poboljšanju oksidativnog statusa. Zaključak. Poređenje pojedinačne terapije pokazalo je da tinktura lista artičoke ima jako antioksidativno dejstvo i pokazuje povoljne efekte u početnim fazama aterosklerotskog procesa. S obzirom na to da atorvastatin i komponente tinkture lista artičoke verovatno deluju različitim mehanizmima, kombinovana primena može imati povoljne efekte, ali se mora dodatno ispitati jer dobijeni rezultati ukazuju da je tinktura lista artičoke manje efikasan kada se primenjuje zajedno sa atorvastatinom.
Keywords: oxidative stress||; ||oksidativni; stres; cynara scolimus||; ||cynara scolimus; atorvastatin calcium||; ||atorvastatin kalcijum; atherosclerosis||; ||ateroskleroza; rats||; ||pacovi; treatment outcome||; ||lečenje; ishod