Karcinomi usana, usne duplje i ždrela kod stanovništva grada Beograda u periodu 1999–2010 - Videnović, Goran; Ilić, Danijela; Miljuš, Dragan; Krasić, Dragan; Vlahović, Zoran; Živković, Snežana; Pavlović, Aleksandar (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Karcinomi usana, usne duplje i ždrela često se grupišu zajedno zbog sličnih faktora rizika. Incidencija ovih karcinoma u svetu je različita i zavisi od geografske lokacije. Cilj rada bio je da se utvrdi promena incidencije karcinoma usana, usne duplje i ždrela kod stanovništva Beograda u periodu od 1999. do 2010. godine. Metode. Iz Registra za maligne bolesti Republike Srbije izdvojeni su svi registrovani  slučajevi karcinomi usana, usne duplje i ždrela u Beogradu, od 1. januara 1999. godine do 31. decembra 2010. godine. Trend kretanja i godišnji procenat promene incidencije izračunat je regresionom analizom uz pomoć tačaka spajanja (joinpoint regression analysis). Rezultati. U periodu istraživanja ukupno je registrovano 2 025 slučajeva (1 509 kod muškaraca i 516 kod žena) karcinoma usana, usne duplje i ždrela. Standardizovana stopa incidencije za sve karcinome iznosila je 6,24 na 100 000 stanovnika godišnje (10,35 za muškarce i 2,86 za žene). Standardizovana stopa incidencije za karcinome usana se smanjenjivala tokom perioda ispitivanja  sa godišnjim procentom promene od -8.4% (p
Keywords: lip neoplasms||; ||usna; neoplazme; mouth neoplasms||; ||usta; pharyngeal neoplasms||; ||farinks; incidence||; ||incidencija; risk factors||; ||faktori rizika; sex||; ||pol; age groups||; ||životno doba; grupe