Infekcija respiratornim sincicijalnim virusom i bronhijalna hiperreaktivnost kod dece uzrasta do dve godine u odnosu na atopiju - Relić, Tijana; Ilić, Nevenka; Kostić, Gordana; Jovanović, Dara; Tambur, Zoran; Lazarević, Ivana (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Bronholitis u ranom detinjstvu izazvan respiratornim sincicijalnim virusom (RSV), smatra se značajnim faktorom rizika od pojave rekurentnog vizinga i astme. Cilj ovog rada bio je da se ispita učestalost RSV infekcije i atopije kod dece uzrasta do dve godine i da se ustanovi njihova korelacija sa bronhijalnom hiperreaktivnošću (BHR). Metode. U istraživanje je bilo uključeno 175 dece uzrasta od 5 do 24 meseca. Prisustvo RSV infekcije je ustanovljeno na osnovu serumske koncentracije anti-RSV IgA i IgG antitela određenih ELISA testom. Hiperreaktivnost bronhijalnog stabla (BHR) je definisana kao postojanje hronične bronhijalne bolesti i/ili tri i više prvih kurativnih pregleda pod dijagnozom akutne bronhijalne bolesti. Postojanje atopije utvrđeno je detekcijom serumskih specifičnih IgE antitela kvalitatitvnim multitestom Phadiatop infant (≥ 0,35 kUA/L). Rezultati. Deca sa atopijom češće su imala RSV infekciju (43,3%) nego deca bez atopije (22,8%; p = 0,02). Veća učestalost RSV infekcije kod dece sa BHR u odnosu na decu bez BHR postojala je samo u grupi atopičara (77,8% vs 28,6%; p = 0,018). Ženska deca imala su udruženost BHR i RSV infekcije u 62,5% slučajeva bez obzira na atopiju. Kod muške deca sa atopijom RSV infekcija bila je udružena sa BHR kod 83,3%, dok je kod muške dece bez atopije to bio slučaj kod samo 17,4% slučajeva. Zaključak. Deca uzrasta do dve godine sa atopijom češće su imala RSV infekciju (43,3%) nego deca bez atopije. Svako treće dete sa atopijom imalo je BHR, pri čemu je 77,8% imalo i RSV infekciju. Deca sa atopijom koja imaju RSV infekciju su u većem riziku od razvoja BHR.
Keywords: respiratory syncytial viruses||; ||respiratorni sincicijalni virusi; bronchial diseases||; ||bronhusi; bolesti; hypersensitivity; immediate||; ||hipersenzibilnost; rana; comorbidity||; ||komorbiditet; child||; ||deca; serbia||; ||srbija