Izbor rastvora za ispiranje kanala korena od strane stomatologa u Srbiji - Tošić, Goran; Miladinović, Milan; Kovačević, Milorad; Stojanović, Miodrag (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Lečenje korenskog kanala smatra se jednim od najvažnijih koraka u endodontskom lečenju. Za ispiranje korenskog kanala najčešće se koriste natrijum-hipohlorit (NaOCl), hlor-heksidin, etilen-diaminotetrasirćetna kiselina (EDTA), lokalni anestetik, a u Srbiji najčešće vodonik peroksid (H2O2). Cilj ovog istraživanja bio je da se odrede primarni irigacioni rastvori koje koriste opšti stomolozi u Srbiji, kao i da se utvrdi mogući uticaj kontinuiranog obrazovanja na svakodnevne procedure endodontske terapije u toku 3-godišnjeg opservacionog perioda. Ovo je prva anketa ove vrste i ovog obima izvedena na teritoriji Srbije. Metode. Istraživanje je sprovedeno prikupljanjem podataka u dva četveromesečna perioda, od 1. novembra 2009. godine do 1. marta 2010. godine i od 1. novembra 2012. do 1. marta 2013. godine. Anketni obrazac bio je postavljen na zvanični WEB portal Srpskog udruženja privatnih stomatologa, i sadržao je 90 pitanja vezanih za godine bavljenja praksom, tehnike i instrumente vezane za proceduru, kao i za vrstu korišćenih irigacionih rastvora. U okviru prve ankete analizirano je 569 popunjenih upitnika. Tri godine kasnije, u ponovljenom istraživanju, istim setom kriterijuma analizirano je 615 popunjenih obrazaca. Statistička analiza sprovedena je jednostavnom deskriptivnom statistikom, χ2- testom, sa nivoom značajnosti od p < 0.05. Rezultati. U prvoj anketi učestvovalo je 569 stomatologa, a nakon tri godine 615. Analiza upitnika pokazala je da je broj intervencija na korenskom kanalu iznosio od 10 do 30 mesečno. Najčešće korišćen rastvor za irigaciju bio je H2O2 u 2009. godini, a 2012. godine on se još uvek često koristio kao rastvor za ispiranje, ali, takođe, korišćeni su u većem obimu i NaOCl, hlorheksidin, a nešto manje i EDTA. Zaključak. Studija je ukazala na značajne promene u primeni irigacionog protokola među srpskim stomotolozima. Po isteku 3-godišnjeg opservacionog perioda, NaOCl je postao široko rasprostranjeno, preferentno irigaciono sredstvo, dok je H2O2 izgubio na popularnosti.
Keywords: tooth; root||; ||zub; korenski kanal; irrigation||; ||lavaža; serbia||; ||srbija; questionnaires||; ||upitnici; education; medical||; ||edukacija; medicinska