Ekspresija i značaj proteina p53 i Ki-67 u pterigijumu - Ljubojevic, Vesna; Gajanin, Radoslav; Amidžić, Ljiljana; Vujkovic, Zoran (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Pterigijum se smatra degenerativnim oboljenjem konjunktive, međutim, nalaz tumorskih markera u pterigijumu pojačava hipotezu da je to lezija slična tumoru. Inaktivacija p53 funkcije uklanja prepreku povećanju proliferacije. Faktori koji utiču na prevalenciju p53 ekspresije u pterigijumu zaslužuju ispitivanje. Cilj rada bio je da se istraži ekspresija p53 i Ki-67 proteina u pterigijumu i normalnoj konjunktivi, uticaj životnog doba i pola na ekspresiju p53 proteina, kao i odnos između ekspresije p53 i Ki-67 proteina. Metode. Analizirani su 34 uzorka pterigijuma i 34 uzorka normalne konjunktive. Uzorci su analizirani imunohistohemijskim metodama uz korišćenje antitela za p53 i Ki-67. Rezultati. Ukupno 15 (44%) uzoraka bilo je p53 pozitivno. Povezanost između ekspresije p53 proteina i pola, kao i starosti nije utvrđena. Broj Ki-67 pozitivnih ćelija u pterigijumu (9,74%) bio je značajno veći od broja Ki-67 pozitivnih ćelija u normalnoj konjunktivi (1,74%), (p = 0,001). Između ekspresije proteina p53 i proteina Ki-67 u epitelu pterigijuma nađena je značajna pozitivna korelacija (p = 0,000). Zaključak. Prevalencija p53 pozitivnih uzoraka pterigijuma bila je 44%. Nije utvrđen uticaj pola i životnog doba na ekspresiju proteina p53 u pterigijumu. U epitelu pterigijuma prisutna je povećana proliferativna aktivnost. Ekspresije proteina p53 i proteina Ki-67 u epitelu pterigijuma pozitivno su povezane. Nalazi naše studije podržavaju tezu o pterigijumu kao poremećaju rasta tkiva.
Keywords: pterygium||; ||pterigijum; tumor markers; biological||; ||tumorski markeri; biološki; tumor suppressor protein p53||; ||protein p53; conjunctiva||; ||konjunktiva; age factos||; ||životno doba; faktori; sex||; ||pol; immunohistochemistry||; ||imunohistohemija