Procena kvaliteta angiografskog prikaza aneurizmi krvnih sudova mozga u odnosu na intraoperativni nalaz - Nikolić, Igor Miroslav; Tasić, Goran M; Jovanović, Vladimir T; Repac, Nikola R; Janićijević, Aleksandar M; Šćepanović, Vuk D; Nestorović, Branislav D (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Aneurizme na krvnim sudovima mozga predstavljaju vrećasta proširenja kod kojih se razlikuju vrat, telo i fundus. Jasna vizualizacija vrata, položaj aneurizme i odnos sa okolnim strukturama su uslov za adekvatnu odluku o izboru metode za isključenje aneurizme iz cirkulacije. Cilj ovog rada bio je da se proceni pouzdanost prostorne rekonstrukcije krvnih sudova mozga zasnovane na originalnom softveru za 3D rekonstrukciju proizvođača opreme i personalnom kompjuterskom modelu ranije razvijenom u Neurohirurškoj klinici Kliničkog Centra Srbije u odnosu na intraoperativnu identifikaciju ovih aneurizmi. Metode. Ova studija obuhvatila je 137 bolesnika oba pola (90 žena i 47 muškaraca). Prisustvo aneurizmi verifikovano je jednom od angiografskih metoda: kompjuterizovanom tomografskom angiografijom (CTA), multislajsnom kompjuterizovanom tomografskom angiografijom (MSCTA), angiografijom magnetnom rezonancom (MRA) ili digitalnom suptrakcionom angiografijom (DSA). Rezultati. Ocena kvaliteta (skor od 0 do 5) za CTA bila je 3,180 ± 0,961 za, MSCTA 4,062 ± 0,928, i za DSA 4,588 ± 0,758 (p < 0.01). Rezultati ove studije favorizuju konvencionalnu angiografiju kao zlatni standard u dijagnostici aneurizmi. Zaključak. Rezultati ove studije u skladu su sa pregledom aktuelnih publikacija i jasno prepoznaju dijagnostičke prednosti i nedostatke neuroradioloških procedura, pri čemu se DSA krvnih sudova mozga izdvaja kao obavezujuća preoperativna dijagnostička procedura kod bolesnika kod kojih nije moguća jasna vizualizacija nosećeg krvnog suda i vrata aneurizme na osnovu nalaza CTA, MSCTA i MRA.
Keywords: intracranial aneurysm||; ||aneurizma; intrakranijalna; diagnosis||; ||dijagnoza; angiography||; ||angiografija; tomography; x-ray computed||; ||tomografija; komjuterizovana; rendgenska; magnetic resonance angiography||; ||magnetna rezonanca; angiografija; angiography; digital subtraction||; digitalna suptrakcijska