Faktori rizika od kolonizacije vankomicin-rezistentnog Enterococcus-a kod hematoloških bolesnika - Mioljević, Vesna; Marković-Denić, Ljiljana; Vidović, Ana; Jovanović, Milica; Tošić, Tanja; Tomin, Dragica (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Enterococcus spp. rezistentan na vankomicin (VRE) jedan je od najznačajnih bolničkih patogena. Cilj rada bio je da se utvrde stope rektalne kolonizacije VRE kod bolesnika lečenih u Odeljenju za hematološku intenzivnu negu, i da se sagledaju faktori rizika od kolonizacije. Metode. Prospektivnom kohortnom studijom obuhvaćeno je 70 bolesnika lečenih u periodu od  tri meseca u Klinici za hematologiju Kliničkog centra Srbije u Beogradu. Podaci o demografskim karatkteristikama bolesnika, upotrebi antibiotika i drugim faktorima rizika od VRE kolonizacije tokom sadašnje i prethodnih hospitalizacija (tokom 6 meseci) prikupljani su za svakog bolesnika uz pomoć upitnika. Bolesnicima je uzmana koprokultura ili rektalni bris na prijemu, a prilikom otpusta onim bolesnicima kod kojih na prijemu nije izolovan VRE. Osetljivost izolata proverena je disk-difuzionim testom sa diskovima vankomicina 30 μg/mL (BBL) u skladu sa Clinical and Laboratory Standards Institute  (CLSI) standardima. Rezultati. Na prijemu je bilo 7% VRE kolonizovnaih bolesnika. Stopa VRE kolonizacije tokom tekuće hospitalizacije iznosila je 41,5%. Univarijantna logistička regresija pokazala je statistički značajne razlike u pogledu  dijagnoze, dužine sadašnje hospitalizacije, primeni aminoglikozida i piperacilin/tazobaktama u sadašnjoj hospitalizaciji, dužini primene karbapenema i piperacilin /tazobaktama u sadašnjoj hospitalizaciji između bolesnika kolonizovanih VRE i nekolonizovanih bolesnika. Multivarijantnom logističkom regresijom ustanovljeno je da su akutna mijeloidna leukemija (AML), primena karbapenema u prethodnoj hospitalizaciji i dužina primene piperacilin/tazobactama u sadašnjoj hospitalizaciji bili nezavisni faktori rizika od kolonizacije bolesnika VRE. Zaključak. Zabeležena je visoka stopa kolonizacije pacijenata VRE. Racionalna upotreba antibiotika i aktivni nadzor mogu biti korisne mere prevencije nastanka rezistencije bakterija na antibiotike.
Keywords: enterococcus faecium||; ||enterococcus faecium; vancomycin||; ||vankomicin; drug resistance; bacterial||; ||lekovi; rezistencija mikroorganizama; hematologic diseases||; ||hematološke bolesti; risk factors||; ||faktori rizika