Grupna art terapija kao pomoćna terapija za lečenje shizofrenih bolesnika u dnevnoj bolnici - Mandic Gajić, Gordana (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Shizofreni bolesnici su često nezainteresovani i rezistentni na standardno lečenje. Prikaz bolesnika. Prikazane su kliničke opservacije grupne art terapije dva shizofrena bolesnika u toku integrativnog lečenja u Dnevnoj bolnici. Modifikovali smo originalnu “Synallactic collective image technique” (Vassilliou G, Vassiliu V). Grupa je otvorena, heterogena, sastaje se jedanput nedeljno, diskutuju se izloženi crteži, koji su nastali po slobodnim asocijacijama. Crteži i grupni protokoli prikazanih bolesnika pokazali su kliničko poboljšanje uz smanjenje depresivnih tema, više ljudskih figura i povećanje samopouzdanja. Registrovano je značajno bolesno stanje na Clinical Global Impression (CGI) i Global Assessment of Functioning (GAF) skalama na prijemu, sa minimalnim poboljšanjem na otpustu. Zaključak. Grupna art terapija omogućava vizuelnu ekspresiju emocija, percepcija i kognicija, podstiče razvoj kreativnih potencijala i grupnu podršku, olakšavajući integrativnu terapiju shizofrenih bolesnika u Dnevnoj bolnici. Ona može biti korisna pomoćna terapija kod shizofrenije.
Keywords: schizophrenia||; ||shizofrenija; art therapy||; ||lečenje umetnošću; psychotherapy; group||; ||psihoterapija; grupna; integrative medicine||; ||medicina; integrativna; treatment outcome||; ||lečenje; ishod