Karcinom prelaznog epitela ortotopske ilealne neobešike 12 godina posle potpune cistektomije - Hadži-Djokić, Jovan; Pejčić, Tomislav; Andrejević, Vladan; Djurašić, Ljubomir (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Opisani su pojedinačni slučajevi sekundarnih adenokarcinoma koji su se javili u crevnom segmentu kod urinarnih derivacija. Sekundarni adenokarcinom razvio se 20 godina posle kod oko 0.5% bolesnika kod kojih se koristi segment ileuma. Takođe, u literaturi su opisani  pojedinačni slučajavi propagacije tumora iz distalnog dela uretera u ilealni konduit. Histološki, ovi tumori su kod 50% bolesnika karcinomi prelaznog epitela. Kod najvećeg broja bolesnika lokalizacija tumora je u blizini novoformiranog orificijuma. Prikaz bolesnika. Prikazali smo redak slučaj pojave karcinoma prelaznog epitela u ortotopskoj ilealnoj neobešici 12 godina nakon radikalne cistoprostatektomije. Formiranje ilealne neobešike je učinjeno primenom postupka Camey II. Bolesniku, starom 65 godina, sa karcinomom u ilealnoj neobešici, učinjena je desnostrana nefroureterektomija i parcijalna resekcija ortotopske ilealne neobešike. Patohistološkom analizom utvrđeno je da se radi o urotelnom karcinomu ilealne neobešike visokog gradusa (G II, stadijum T2b). Bolesnik je umro od laringealnog karcinoma godinu dana nakon operacije. Zaključak. Hirurške resekcije tumora ortotopske ilealne neobešike moguće su ukoliko se tumori dijagnostikuju na vreme. Kod prikazanog bolesnika resekcija je dovela samo do sniženja kapaciteta ortotopske ilealne neobešike, bez uticaja na kontinenciju.
Keywords: urinary bladder; neoplasms||; ||mokraćna bešika; neoplazme; cystectomy||; ||cistektomija; ileum||; ||crevo; tanko; colonic pouches||; ||creva; rezervoari; recurrence||; ||recidiv