Fon Majenburgov kompleks (hamartom žučnog kanala) sličan metastazama u jetri - Vukmirović, Filip; Tomašević Vukmirović, Irena; Vukmirović, Mihailo (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Hamartom žučnih vodova (von Meyenburg-ov kompleks) je benigna promena koja može imitirati metastaze u jetri. Histološki ga grade dilatirani žučni duktusi okruženi fibroziranom stromom. Prikaz slučaja. U radu je prikazan bolesnik, star 68 godina, kod koga su ultrazvuk, multislajsna kompjuterizovana tomografija (MSCT) i makroskopski izgled promena na jetri ukazivali na multipli metastatski depozit. Dijagnoza von Meyenburg-ovog kompleksa postavljena je nakon histološkog pregleda promena sa jetre. Zaključak. Von Meyenburg-ovog kompleks je redak entitet i treba ga uzeti u razmatranje kao diferencijalnu dijagnozu metastaza u jetri.
Keywords: hamarthoma||; ||hamartom; bile ducts||; ||žučni putevi; diagnosis; differential||; ||dijagnoza; diferencijalna; diagnostic techniques and procedures||; ||dijagnostičke tehnike i procedure; biopsy||; ||biopsija