Prevalencija i kvalitet života srednjoškolaca sa aknama u Srbiji - Peric, Jelena; Maksimovic, Natasa; Jankovic, Janko; Mijovic, Biljana; Reljic, Vesna; Jankovic, Slavenka (Vojnosanitetski pregled, 2013)
Uvod/Cilj. Akne predstavljaju često oboljenje adolescenata, sa značajnim emocionalnim i psihološkim uticajem. Cilj ovog istraživanja bio je da se proceni prevalencija akni i njihov uticaj na kvalitet života srednjoškolaca u Srbiji. Metode. U maju 2011. godine sprovedena je studija preseka u dve srednje medicinske škole u Srbiji. Samo učenici koji su dostavili pisanu saglasnost za učešće u studiji (n = 440) zamoljeni su da popune dva upitnika: kratak opšti standardni upitnik i Kardifov indeks nesposobnosti u vezi akni (CADI), specifični upitnik za procenu kvaliteta života obolelih od akni. Za analizu pouzdanosti CADI upitnika korišćeni su Kronbahov koeficijent alfa (za testiranje unutrašnje konzistentnosti upitnika) i Spirmanova korelaciona analiza. Rezultati. Studijsku populaciju sačinjavalo je 440 učenika, 281 iz Beograda i 159 iz Užica. Među njima je bilo 371 (84,3%) devojčica i 69 (15,7%) dečaka, sa sličnom distribucijom po polu u oba grada. Ukupan prosečni uzrast učenika bio je 16,48 godina (SD = 0,55). Od 440 učenika njih 228 (51,8%) navelo je postojanje akni. Prevalencija akni bila je značajno viša kod učenika iz Užica (73,6%) nego kod onih iz Beograda (39,6%). Ukupni prosečni CADI skor za ceo uzorak bio je 2,87 ± 2,74, sa sličnim smanjenjem kvaliteta života kod adolescenata u Beogradu i Užicu. Kronbahov koeficijent alfa iznosio je 0,82. Zaključak. Studija je pokazala da je kod većine učenika sa aknama umereno narušen kvalitet života. Srpska verzija CADI upitnika je pouzdana, validna i korisna za procenu uticaja akni na kvalitet života adolescenata. Ključne reči: akne; adolescenti; škole; srbija; prevalenca; kvalitet života; upitnici.
Keywords: Acne Vulgaris||; ||; Questionnaires||; Quality of Life||; Pupil||