Retka mesta metastatskog karcinoma bubrežnog parenhima - Milović, Novak; Lazić, Miodrag; Aleksić, Predrag; Radovanović, Dragan; Bančević, Vladimir; Savić, Slaviša; Stamenković, Dušica; Spasić, Dušan; Košević, Branko; Jovanovic, Mirko; Perović, Dragoljub (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Tumori bubrežnog parenhima (renal cell carcinoma – RCC) čine 3% maligniteta odraslih osoba. Najčešća lokalizacija metastaza RCC je u plućima, limfnim žlezdama, jetri i kostima, ali se u retkim slučajevima nalaze i u drugim organima. Prikaz bolesnika. Dve godine nakon radikalne levostrane nefrektomije zbog RCC, 63-godišnjem bolesniku je učinjena limfadenektomija zbog metastaze RCC u paraaortalnu limfnu žlezdu. Deset meseci kasnije, učinjena je levostrana hemikolektomija zbog metstaze RCC u rektosigmoidni kolon. Kod drugog bolesnika, starog 37 godina, dve godine nakon levostrane radikalne nefrektomije zbog RCC, urađena je parcijalna desnostrana nefrektomija. U daljem periodu praćenja bolesnika, urađeno je više hirurških zahvata u cilju uklanjanja metastaza iz različitih organa: metastazektomija pluća, resekcija tankih creva i cekuma, i desnostrana orhiektomija. Dve godine nakon primarnog hirurškog zahvata došlo je do letalnog ishoda usled širenja bolesti na koštani sistem i mozak. Treći bolesnik, star 35 godina, nakon desnostrane nefrektomije zbog metastatskih promena RCC u limfnim žlezdama prošao je kroz limfadenektomije 6, 12 i 24 meseca nakon primarne operacije. Kod istog bolesnika četiri godine nakon primarne operacije, učinjena je desnostrana hemikolektomija zbog metastatske promene RCC u cekumu. Zaključak. Praćenje bolesnika nakon nefrektomije zbog RCC uz korišćenje metoda snimanja u određenim vremenskim intervalima doprinosi pravovremenom otkrivanju metastaza. Primena odgovarajućeg hirurškog zahvata u ranoj fazi poboljšava produžavanja i popravlja kvalitet života bolesnik.
Keywords: carcinoma; renal cell||; ||karcinomi bubrežnog parenhima; neoplasm metastasis||; ||neoplazme; metastaze; urologic surgical procedures||; ||hirurgija; urološka; procedure; treatment outcome||; ||lečenje; ishod