Brzo nestajući pseudotumor pluća kod bolesnika sa akutnom bilateralnom bronhopneumonijom - Lazović, Biljana; Stajić, Zoran; Putniković, Biljana (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Brzo nestajući pseudotumor pluća (fantom tumor) predstavlja prolaznu, jasno ograničenu kolekciju pleuralne tečnosti u interlobarnim pulmonalnim fisurama. Najčešći uzrok njihovog nastanka je zastojna srčana slabost, ali, takođe, i drugi poremećaji kao što su hipoalbuminemija, bubrežna insuficijencija i pleuritis. Tipična karakteristika ovog kliničkog entiteta je njegovo brzo nestajanje pri lečenju osnovnog, uzročnog oboljenja. Prikaz bolesnika. Bolesnica, stara 47 godina, hronični pušač, primljena je u našu bolnicu zbog simptoma gušenja, ortopneje, jeze i drhtavice, kašlja, opšte slabosti i povišene telesne temperature od 39.2 °C. Radiografija pluća i srca u posteroanteriornoj projekciji je pokazala postojanje kardiomegalije sa kardiotorakalnim indeksom > 0,5, zasenčenje oba kostofrenična sinusa i dobro ograničenu, kružnu infiltraciju veličine 6 ´ 5 cm u predelu desne interlobarne fissure. Dvodimenzionalni transtorakalni ehokardiogram je pokazao postojanje hipertrofije leve komore sa sistolnom ejekcionom frakcijom od 25% i umerenom mitralnom regurgitacijom. Vrlo brzo nakon započinjanja diuretske terapije simptomi su se povukli i četvrtog dana hospitalizacije pri ponovljenoj radiografiji pluća došlo je do kompletnog povlačenja pleuralnih izliva kao i znakova zasenčenja na plućima. Zaključak. Prikaz naše bolesnice naglašava značaj razmatranja mogućnosti nestajućeg pseudotumora pluća kod bolesnika sa levostranom srčanom slabošću i oštro ograničenom ovalnom masom na radiografiji pluća. Na ovaj način može se izbeći pogrešna interpretacija radiografskog nalaza i dalje nepotrebno izlaganje bolesnika dodatnim, skupim i invazivnim ispitivanjima, intervencijama i lekovima.   Ključne reči: pluća; radiografija; dijagnoza, diferencijalna; srce, insuficijencija; bronhopneumonija.
Keywords: lung||; ||pluća; vanishing tumor||; ||nestajući tumor; acute bronchopneumonia||; ||akutna bronhopneumonija; Heart Failure; Congestive||; ||srčana slabost; zastojna; chest radiography||; ||radiografija grudnog koša; pseudotumor||; ||pseudotumor