Tupa trauma koštanih struktura grudnog koša – kompjuterizovana tomografija vs multidetektorska kompjuterizovana tomografija - Petrović, Kosta; Turkalj, Ivan; Stojanović, Sanja; Vučaj-Ćirilović, Viktorija; Nikolić, Olivera; Stojiljković, Dragana (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Kompjuterizovana tomografija (CT), naročito multidetektorska (MDCT), ima revolucionarni uticaj na dijagnostiku kod traumatizovanih bolesnika. Cilj istraživanja bio je da se utvrdi i uporedi učestalost povreda koštanih struktura grudnog koša prikazanih aksijalnim CT snimcima debljine 5 mm i tankoslojnim MDCT pregledom uz upotrebu 3D rekonstrukcija, prvenstveno multiplanarnih reformacija (MPR). Metode. Ova prospektivna studija obuhvatila je 61 bolesnika sa tupom traumom kojima je urađena CT grudnog koša kao deo inicijalne dijagnostike. Dva iskusna radiologa opisali su posebno (nezavisno) aksijalne CT preseke debljine 5 mm (5-mm CT) kao što se to čini na monoslajsnom skeneru; MPR i druge 3D rekonstrukcije zajedno sa tankoslojnim aksijalnim presecima koje omogućuje MDCT tehnologija. Nakon opisa tankoslojnog pregleda, u slučaju nesuglasica u ovom nalazu ponovo je zajednički opisivan tankoslojni pregled koji je na kraju smatran istinitim nalazom. Rezultati. Razlika pregleda preloma kostiju grudnog koša (5 mm CT) između istraživača nije bila statistički značajna (p > 0,05). Poređenje rezultata pregleda sternuma (5 mm CT i MDCT) pokazuje postojanje statistički značajne razlike (p
Keywords: Radiation||; ||zračenje; Bone and Bones||; ||kost i kosti; Tomography; Spiral Computed||; ||tomografija; spiralna kompjuterska; Thoracic Injuries||; ||povrede grudnog koša