Uticaj aklimatizacije na pokazatelje hemostaze u toplotnom stresu usled fizičkog napora - Vesic, Zoran; Vukasinovic-Vesic, Milica; Dincic, Dragan; Surbatovic, Maja; Radakovic, Sonja (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Toplotni stres usled fizičkog napora predstavlja čest problem u vojsci. Pošto su poremećaji koagulacije veoma značajni za razvoj teškog toplotnog udara, cilj istraživanja bio je da se ispitaju promene parametara koagulacije tokom toplotnog stresa usled fizičkog napora, kao i uticaj desetodnevne pasivne, odnosno aktivne aklimatizacije. Metode. Četrdeset vojnika muškog pola, visoke aerobne sposobnosti, izloženo je fizičkom naporu submaksimalnog intenziteta i to: grupa C u termoneutralnoj sredini: 20ºC, ili 16ºC WBGT (indeks vlažnog i globus termometra), a ostali u toploj sredini (40ºC, 29ºC WBGT), i to neaklimatizovani (U), nakon 10-dnevne pasivne (P) ili aktivne (A) aklimatizacije u klimatskoj komori. Fiziološko opterećenje određivano je preko timpanične temperature (Tty) i frekvencije srčanog rada (HR). Serumske vrednosti protrombinskog vremena (PT), antitrombina III (AT) i broja trombocita (PC) određivane su iz uzoraka krvi uzetih pre i odmah nakon testa. Rezultati. Fizički napor u toploj sredini izazvao je značajno povećanje vrednosti PT u neaklimatizovanoj i aktivno aklimatizovanoj grupi. Broj trombocita bio je značajno povećan nakon testa i to u svim grupama, bez obzira na temperaturne uslove tokom testa i na stanje aklimatizacije ispitanika. Vrednosti AT nisu se promenile ni u jednoj grupi. Zaključak. Kod utreniranih vojnika toplotni stres kombinovan sa fizičkim naporom dovodi do promene nekih parametara koagulacije (produženja PT), dok nema uticaja na druge parametre, kao što je vrednost AT. Povećanje broja trombocita nakon testa može se pripisati dejstvu fizičkog napora, bez dodatnog uticaja toplotnog stresa, a 10-dnevna pasivna ili aktivna aklimatizacija ne utiče na ove promene. Ključne reči: napor, fizički; stres uzrokovan toplotom; aklimatizacija; krv, koagulacija; vojnici; srbija.