Značaj korekcije ugla insonacije u transkranijalnom kolor dupleks ispitivanju krvnih sudova na bazi mozgu - Lepić, Toplica; Veljančić, Dragana; Jovanikić, Olivera; Lepić, Milan; Slankamenac, Petar; Raičević, Ranko (Vojnosanitetski pregled, 2016)
Uvod/Cilj. Transkranijalna kolor kodirana dupleks (TCCD) sonografija omogućuje prikaz ispitivanih krvnih sudova i merenje ugla insonacije. Literatura govori u prilog tome da su uglovi insonacije uglavnom ispod 30 stepeni i da zbog toga nije potrebno raditi korekciju brzine. Cilj rada bio je da se utvrdi dostupnost intrakranijalnih krvnih sudova za insonaciju i procenat arterija i njihovih segmenata koji se mogu insonirati pod uglom manjim od 30 stepeni. Metode. Ispitivanjem je obuhvaćeno 120 bolesnika (srednje starosti 51 godine). Za svaki od segmenata registrovan je ugao insonacije na osnovu TCCD prikaza i merene su hemodinamske karakteristike. Ugao insonacije meren je kombinovanim B-mod i kolor doppler prikazom, kao ugao između pravca ultrazvučnog talasa i osovine prikazanog arterijskog segmenta. Rezultati. Insonacija je bila uspešna kod 86,33% insoniranih segmenata (1 554 od 1 800). Srednja vrednost ugla insonacije svih arterijskih segmenata bila je 42 stepena. Ugao insonacije bio je veći od 30 stepeni kod oko tri četvrtine ispitivanih segmenata, a naročito u A2 segmentu prednje moždane arterije (98%), P1 segmentu zadnje (87%) i u terminalnoj unutrašnjoj karotidnoj arteriji (83%). Segment A1 prednje moždane arterije pokazao je najbolje uslove za insonaciju, sa uglom manjim od 30 stepeni kod 53% bolesnika. Zaključak. Prikazani rezultati merenja uglova insonacije za prednju, srednju i zadnju moždanu arteriju i njihove segmente, kao i terminalnu unutrašnju karotidnu arteriju, jasno pokazuju da su njihove srednje vrednosti često veće od 30 stepeni, što može uzrokovati grešku u merenju brzine protoka koja se ne može zanemariti. Rezultati potvrđuju potrebu za korekcijom vrednosti brzine protoka u odnosu na ugao insonacije u TCCD sonografiji.Ključne reči:ultrasonografija, dopler, transkranijumska; ultrasonografija, dopler, dupleks; krv, brzina protoka; a. carotis interna; a. cerebri anterior; a. cerebri media.