Dijagnostička vrednost serijskog merenja C-reaktivnog proteina u serumu i matriksne metaloproteinaze-9 u drenažnoj tečnosti za detekciju infektivnih komplikacija i dehiscencije anastomoze kod bolesnika sa kolorektalnom resekcijom - Kostić, Zoran; Panišić, Marina; Milev, Boško; Mijušković, Zoran; Slavković, Damjan; Ignjatović, Mile (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod/Cilj. Postoperativne infektivne komplikacije spadaju u najvećeprobleme hirurškog lečenja kolorektalnog karcinoma [colorectalcancer (CRC)] i nastaju kod 40% bolesnika. Cilj rada bio je utvrđivanjeznačaja serijskog merenja vrednosti C-reaktivnog proteina(CRP) u serumu i matriks metaloproteinaze-9 (MMP-9) udrenažnoj tečnosti za detekciju infektivnih komplikacija i dehiscencijeanastomoze kod bolesnika sa resekcijom kolona i rektuma.Metode. Prvog, trećeg, petog i sedmog postoperativnog danaodređivane su vrednosti CRP u serumu i MMP-9 u drenažnoj tečnostikod 150 bolesnika sa kolorektalnom resekcijom i primarnomanastomozom. Dobijene vrednosti su upoređivane između grupabolesnika bez komplikacija i onih sa specifičnim i udaljenim infektivnimkomplikacijama i dehiscencijom anastomoze. Rezultati.Specifične infektivne komplikacije operativnog lečenja registrovanesu kod 41 (27,3%), a udaljene kod 10 (6,7%) obolelih. Klinički manifestnudehiscenciju anastomoze imalo je 15 (10%) bolesnika.Kod 82% bolesnika sa specifičnim komplikacijama vrednost CRPpetog postoperativnog dana bila je veća od 82 mg/L, uz specifič-nost od 81%. Dehiscencija anastomoze registrovana je kod 85%bolesnika petog i kod 92% sedmog postoperativnog dana privrednostima CRP od 77 mg/L i 90 mg/L, respektivno. Specifičnostje bila 77% petog dana i 88% sedmog postoperativnog dana.Svi bolesnici sa vrednošću CRP preko 139 mg/L petog postoperativnogdana imali su neku od specifičnih infektivnih komplikacijai/ili dehiscenciju anastomoze. Srednja vrednost MMP-9 bila je bezstatistički značajne razlike između grupe bolesnika bez komplikacija(n = 99) i grupe sa dehiscencijom anastomoze (n = 15).Zaključak. Serijsko merenje vrednosti CRP u serumu može da sepreporuči za otkrivanje infektivnih komplikacija. Operisanibolesnici sa vrednostima CRP iznad 139 mg/L petog postoperativnogdana ne mogu se otpustiti iz bolnice i kod njih se mora tragatiza infektivnim komplikacijama operativnog lečenja,prvenstveno dehiscencijom anastomoze. Određivanje MMP-9 udrenažnoj tečnosti nema značaj za detekciju dehiscencije anastomozekod bolesnika sa kolorektalnom resekcijom.
Keywords: c-reactive protein||; ||c-reaktivni protein; matrix metalloproteinases||; ||matriks metaloproteinaze; anastomosis surgicall||; ||anastomoza; hirurška; postoperative complications||; ||postoperativne komplikacije; digestive system surgical procedures||; ||hirurgija digestivnog sistema; procedure