Uticaj veštačke pljuvačke na oslobađanje toksičnih supstanci iz akrilata za bazu zubne proteze - Kostić, Milena M; Krunić, Nebojša; Najman, Stevo; Nikolić, Ljubiša; Nikolić, Vesna; Rajković, Jelena; Petrović, Milica; Igić, Marko; Ignjatović, Aleksandra (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod/Cilj. Akrilati se u stomatologiji često koriste kao restaurativni materijali ili materijali za izradu baza zubnih proteza. Cilj istraživanja bio je analiza količine oslobođenih potencijalno toksičnih supstanci (PTS) iz akrilatnih materijala neposredno nakon njihove polimerizacije i inkubacije u različitim tipovima veštačke pljuvačke. Metode. Uzorci akrilatnih materijala potapani su u dva modela veštačke pljuvačke u vodenom kupatilu temperature 37 ± 1°C. Analiza površinske strukture uzoraka vršena je skenirajućom elektronskom mikroskopijom odmah nakon polimerizacije i posle tridesetodnevne inkubacije. Količina PTS u jednodnevnim, jednonedeljnim i jednomesečnim ekstraktima merena je tečnom hromatografijom pod visokim pritiskom. Rezultati. Površinski dizajn i količina PTS bili su različiti kod različitih akrilatnih materijala i zavisili su od vrste i trajanja polimerizacionog postupka. Nakon potapanja u rastvore veštačke pljuvačke površine testiranih akrilata postale su ravnije. Oslobađanje PTS nije zavisilo od primenjenog modela veštačke pljuvačke. Zaključak. U cilju poboljšanja bioloških svojstava akrilatnih materijala, preporučuje se da zubne proteze podložene mekim ili čvrstim hladno polimerizovanim akrilatima budu potopljene u vodi 1 do 7 dana pre predaje pacijentu. S obzirom na visok nivo biokompatibilnosti, naknadna obrada proteza od toplo polimerizovanog akrilata nije potrebna
Keywords: acrylic resins||; ||akrilati; saliva; artificial||; ||pljuvačka; veštačka; hazardous substances||; ||toksične supstance