Analiza uzimanja lekova bez recepta među studentima zdravstvene nege - Mlinar, Suzana; Rašković Malnaršič, Rosanda (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod/Cilj. Uzimanje lekova bez recepta veoma je rašireno među odraslima i među studentima u Sloveniji. Cilj ove studije bio je da se prouči prevalencija uzimanja lekova bez recepta među studentima zdravstvene nege u odnosu na njihove sociodemografske karakteristike. Metode. Ova unakrsna studija obuhvatala ja ukupno 241 studenta medicinske nege sa Fakulteta medicinskih nauka u Ljubljani. Za potrebe ove studije sastavljen je upitnik. Statistička analiza podataka urađena je pomoću SPSS 20. Uradili smo deskriptivnu statistiku, t-test i izračunali koeficijent kontingencije. Statistička značajnost stavljena je na p-vrednost manju od 0,05. Rezultati. Studija pokazuje da je uzimanje lekova na recept značajno učestalije među ženama (p = 0.005) i među studentima koji su naveli da su lošijeg zdravlja (p = 0.008). Istovremeno, trećina  ispitanika uzimala je jedan lek bez recepta tokom prethodnog meseca, a oni koji su pili nekoliko lekova na recept obično su uzimali po nekoliko lekova bez recepta (p = 0.027). Žene su uzimale lekove bez recepta za ublažavanje bola i groznice (p = 0.001), kao i gljivičnih infekcija (p < 0.000) mnogo češće nego muškarci. Veći broj ispitanika starijih od 21 godine (muškarci: p = 0.005; žene: p < 0.000), takođe, uzimali su lekove bez recepta protiv manjih psihičkih smetnji, dok su lekove bez recepta za lečenje kožnih oboljenja češće uzimali oni iz seoske sredine (p = 0.006). Zaključak. Među studentima zdravstvene nege postoji tendencija uzimanja lekova bez recepta za koje dobijaju uputstvo prilikom kupovine. Ovo ukazuje na potrebu odgovarajućeg promovisanja bezbednog uzimanja lekova u Sloveniji. Muškarci bolje procenjuju svoje sopstveno zdravlje nego žene koje, takođe, mnogo češće uzimaju lekove. Utvrđena je veza između lošeg zdravlja i veće incidencije uzimanja lekova bez recepta. Uzimanje lekova bez recepta protiv manjih psihičkih smetnji povećava se sa godinama i tipičnije je za ženski pol. Dobijeni rezultati ističu važnost lične kontrole bezbednog uzimanja lekova, brige o ličnom zdravlju i zdravom životu.
Keywords: nonprescription drugs||; ||lekovi bez recepta; questionnaires||; ||upitnici; students||; ||studenti; medical staff||; ||kadar; medicinski; socioeconomic factors||; ||socioekonomski faktori; decision making||; ||odlučivanje