Lečenje recidivirajućeg aftoznog stomatitisa primenom lasera: sistematski pregled literature - Pavlić, Verica; Vujić-Aleksić, Vesna; Aoki, Akira; Nežić, Lana (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod/cilj. Rekurentni aftozni stomatitis (RAS) definisan je multifaktorskim imunološkim zapaljenskim lezijama u usnoj duplji, koje se karakterišu bolnim, recidivirajućim pojedinačnim/multiplim, plitkim, okruglim/ovoidnim ulceracijama sluzokože. Do danas je predstavljen niz protokola o terapijskom zbrinjavanju RAS, ali kako je oboljenje idiopatske etiologije, predložene terapijske opcije su simptomatske, a ne preventivne ili kurativne. Nedavno je laseroterapija predstavljena kao veoma efikasna opcija terapijskog zbrinjavanja RAS. Cilj ovog rada bio je procena efekata laseroterapije u terapijskom zbrinjavanju RAS na osnovu rezultata kliničkih studija objavljenih u recenziranim časopisima. Metode. Analizirani su radovi objavljeni do 31. decembra 2013, dobijeni pretraživanjem Medline/PubMed, Science Direct i Cochrane Library of the Cochrane Collaboration (CENTRAL) online baza podataka, ukucavanjem ključnih riječi: laser i recurrent aphthous stomatitis, laser i aphthous i laser i aphthae. Ukupno 4 originalna naučna rada, koji su zadovoljili sve kriterijume uključenja/isključenja u ovu studiju podvrgnuta su daljoj analizi. Poseban akcent stavljen je na efeke laseroterapije na ublažavanje bola (analgeziju), te na skraćenje dužine trajanja RAS epizode, odnosno na ubrzano zarastanje lezija. Rezultati. Dostupna literatura ukazuje na prednosti korišćenja laseroterapije u zbrinjavanju RAS, i to u neposrednoj analgeziji, te sposobnosti ubrzanja zarastanja rana. Zaključak. Iako podaci iz dostupne literature ukazuju na prednosti upotrebe laseroterapije u zbrinjavanju RAS, ove rezultate trebalo bi interpretirati uz oprez. Naime, različit dizajn kliničkih studija, različiti  iradijacijski parametari lasera korišćeni u tim studijama, te veoma mali broj dostupnih studija u kojima su praćeni isti terapijski ishodi, sprečavaju nas da donesemo konačne zaključke o prednostima laseroterapije u lečenju RAS.
Keywords: laser therapy; low level||; ||laseri male snage; stomatitis aphthous||; ||stomatitis aftozni; recurrence||; ||recidiv; treatment outcome||; ||lečenje; ishod