Nivo ozona u otvorenom i zatvorenom prostoru – mogući uticaj na zdravlje ljudi - Valuntaitė, Vaida; Girgždienė, Raselė (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod/Cilj. Zagađenje vazduha u otvorenom i zatvorenom prostoru i danas je jedno od najosetljivijih pitanja. Cilj ove studije bio je da se proceni nivo ozona u vazduhu i radnim prostorijama u pogledu moguceg uticaja na ljudsko zdravlje. Metode. Studija se zasnivala na rezultatima dobijenim u litvanskim uslovima. Analizirani su podaci kontinuiranog merenja ozona iz ruralnog monitoring centra u mestu Preila u periodu 1995–2011. Više od 180 000-časovnih vrednosti ispitane su u skladu sa zahtevima iz Direktive 2008/50/EC. Procenjivani su pokazatelji Svetske zdravstvene organizacije i Evropske unije the Sum of Ozone Means Over 35 ppb (SOMO 35), maksimalna dnevna 8-časovna srednja koncentracija ozona viša od 100 i 120 μg/m3. Takođe, procenjivane su koncentracije ozona u zatvorenom prostoru gde su vršeni kopiranje i zavarivanje. Koncentracija ozona merena je analizatorom ozona O341M. Rezultati. Distribucija učestalosti koncentracije ozona po satima na Preila stanici pokazala je da je manje od 1% izmerenih vrednosti bilo više od 120 μg/m3 i 6% izmerenih vrednosti 100 μg/m3, što bi moglo imati negativan uticaj na ljudsko zdravlje tokom 1995–2011. Istraživanja rađena u radnim prostorijama pokazala su da pored aparata za kopiranje koncentracija ozona može da dostigne 330 μg/m3. Međutim, u sobi, na 0,5 m od aparata, prosečna koncentracija ozona tokom automatskog kopiranja bila je 165 μg/m³, a tokom ručnog kopiranja 50 μg/m³. Merenja u sobi gde je vršeno zavarivanje pokazala su da je koncentracija ozona bila u opsegu 380–1 850 μg/m3 na rastojanju od 25 cm od elektrode, a na rastojanju od 1 m od izvora koncentracija ozona bila je snižena 2,5 puta. Zaključak. Opasnost od ambijentalnog nivoa ozona za ljudsko zdravlje praktično nije uočena u litvanskim uslovima. Međutim, skoro 6% od izmerenih vrednosti prelazi novu smernica Svetske zdravstvene organizacije od 100 μg/m3 tokom vremena merenja. Nivo ozona u zatvorenom prostoru za vreme zavarivanja dostizao je višu vrednost nego tokom kopiranja, što može biti štetno po zdravlje ljudi.
Keywords: ozone||; ||ozon; air pollution||; ||vazduh; zagađenje; air pollution; indoor||; zagađenje u zatvorenom prostoru; welding||; ||zavarivanje; health||; ||zdravlje; risk assessment||; ||rizik; procena