Uticaj istovremenog prisustva sistolne disfunkcije leve komore i renalne disfunkcije na 5-godišnji ishod nakon akutnog infarkta miokarda sa elevacijom ST segmenta - Savić, Lidija; Mrdović, Igor; Ašanin, Milika; Stanković, Sanja; Matić, Dragan; Krljanac, Gordana; Lasica, Ratko (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod/Cilj. Istovremeno prisustvo sistolne disfunkcije leve komore (LVSD) i renalne disfunkcije (RD) je snažan nezavisni prediktor pojave neželjenih događaja u kratkoročnom i srednjoročnom praćenju bolesnika sa akutnim infarktom miokarda sa elevacijom ST segmenta (STEMI) koji su lečeni primarnom perkutanom koronarnom intervencijom (pPCI). Cilj ovog rada bio je da se utvrdi, pre svega, prognostički uticaj istovremenog prisustva LVSD i RD na ukupni 5-godišnji mortalitet kod bolesnika sa STEMI koji su lečeni pPCI, kao i da se utvrdi prognostički uticaj LVSD i RD na pojavu značajnih neželjenih kardiovaskularnih događaja [major adverse cardiovascular events (MACEs): kardiovaskularni mortalitet, reinfarkt, šlog i hitna revaskularizacija zbog ishemije] kod ovih bolesnika. Metode. Analiziran je 951 bolesnik. Bolesnici su bili podeljeni u četiri grupe u zavisnosti od prisustva LVSD (ejekciona frakcija < 40%) i/ili bazalne RD (klirens kreatinina < 60 ml/min): grupa I (bez LVSD, bez RD), grupa II (LVSD, bez RD), grupa III (RD, bez LVSD), grupa IV (LVSD+RD). Rezultati. Dobijeni rezultati pokazuju da je 5-godišnji mortalitet iznosio 2,3%, 17,6%, 11,7% i 38.3%, a 5-godišnja pojava MACE 8,8%, 28,4%, 18,3% i 44, 4% u grupama I, II, III i IV (p < 0.001). Najviši procenat smrtnih ishoda i pojave MACE registrovan je u prvoj godini praćenja u svim grupama. Korišćenjem jednogodišnje landmark analize potvrđeno je da su bolesnici sa istovremenim prisustvom LVSD i RD imali najviši procenat smrtnih ishoda u periodu između jedne i pet godina (p = 0,028). Postojala je snažna tendencija statističke značajnosti za pojavu MACEa između analiziranih grupa u periodu između jedne do pet godina (p = 0.085). U Cox regresionom modelu, istovremeno prisustvo LVSD-RD bilo je snažan nezavisni prediktor mortaliteta i pojave MACE u 5-godišnjem praćenju: mortalitet hazard ratio (HR) 4,5 [95% interval poverenja (CI) 1,9–10,8]; MACE, HR 2,5 (95% CI 1,4–4,5). Zaključak. Snažan negativan, nezavisan prognostički uticaj istovremenog prisustva LVSD-RD održava se u dugoročnom praćenju bolesnika sa STEMI koji su lečeni primarnom PCI.
Keywords: myocardial infarction||; ||infarkt miokarda; comorbidity||; ||komorbiditet; ventricular dysfunction; left||; ||srce; disfukncija leve komore; angioplasty; baloon||; ||angioplastika; balonska; mortality||; ||mortalitet; prognosis||; ||prognoza