Značaj obrazovnog filma za unapređenje znanja i stavova prema HIV infekciji pripadnika Vojske Srbije - Jadranin, Željko P; Dedić, Gordana; Vaughan, Freda; Grillo, Michael; šuljagić, Vesna (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod/Cilj. Milioni vojnika širom sveta predstavljaju jednu od najrizičnijih  populacija za sticanje infekcije prouzrokovane virusom humane imunodeficijencije (HIV). Preventivni programi ostaju i dalje najbolji pristup u suzbijanju pandemije HIV. U malom broju studija proveravana je efektivnost intervencija preduzetih radi prevencije infekcije HIV u vojnoj populaciji. Cilj ove studije bio je da se utvrdi efektivnost obrazovnog filma u procesu prenošenja znanja o epidemiologiji HIV infekcija vojnicima. Metode. Izvedena je kvazieksperimentalna studija sa 102 ispitanika, pripadnika Vojske Srbije. Eksperimentalna intervencija se sastojala u gledanju obrazovnog filma o HIV infekciji i od popunjavanja upitnika znanja o HIV infekciji pre i posle gledanja filma. Poređeni su rezultati postignuti na ova dva testa. Rezultati. Upitnik se sastojao iz 23 pitanja, a svaki tačan odgovor bodovan je jednim bodom. Prosečan skor na upitniku popunjavanom pre gledanja filma bio je 18,23, a na onom posle gledanja filma 20,14, što je bila statistički značajna razlika (p
Keywords: military personnel||; ||kadar; vojni; hiv infections||; ||infekcija; hiv; education||; ||obrazovanje; motion pictures as topic||; ||filmovi; tematski