Efekti primene vibracionog treninga i treninga sa dodatnim spoljašnjim opterećenjem na razvoj snage kod 13-godišnjeg dečaka nakon lezije m. biceps femoris i posttraumatske kalcifikacije - Milan, Pantović; Madić, Dejan; Popović, Boris; Batez, Maja; Obradović, Jelena (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod. Atrofija skeletnih mišića česta je promena nakon lezije mišića m. biceps femoris koja rezultira brojnim zdravstvenim problemima nastalim u sportu. Trening snage sa dodatnim spoljašnjim opterećenjem (RT) i vibracioni trening (WBV) su dokazane metode smanjenja mišićne atrofije i povećanja hipertrofije mišića. Prikaz bolesnika. Prikazali smo dečaka, uzrasta 13 godina, sa lezijom m. biceps femoris i post-traumatskom kalcifikacijom koja je nastala na fudbalskom treningu šest meseci pre početka lečenja. Primenili smo unilateralno progresivno rastuće WBV i RT opterećenje mišića zadnje lože natkolenice desne noge. Trening je sprovođen u vremenskom periodu od sedam nedelja, tri puta nedeljno. Snaga mišića zadnje lože natkolenice merena je izokonetičkim dinamometrom (Cybex).  Na kraju četvrte nedelje relativna vrednost momenta sile u odnosu na telesnu težinu (BW) desne noge povećala se sa 39% BW na 72% BW, dok se bilateralni deficit smanjio sa -64% na -35% u odnosu na početno merenje. Na kraju sedme nedelje lečenja, relativna vrednost momenta sile prikazanog dečaka u odnosu na BW desne noge povećala se sa 72% BW na 98% BW, dok se bilateralni deficit smanjio sa -35% na -3%. Zaključak. Unilateralni WBV i RT povećali su snagu mišića zadnje lože natkolenice. Ovo istraživanje ukazuje na mogućnosti uključivanja WBV i RT u protokole prilikom lečenja mišićnog disbalansa. Postoji opravdana potreba za daljim istraživanjima koja bi potvrdila veću efikasnost WBV + RT protokola nad klasičnim pristupom fizikalne terapije
Keywords: physical therapy modalities||; ||povrede; atletske; femur||; ||mlade osobe; muscular atrophy||; ||mišići; atrofija; young adult||; ||femur; athletic injuries||; ||lečenje vežbanjem