Indeks za određivanje rizika od preloma kostiju (FRAX® skor) u supkliničkom hipertireoidizmu - Polovina, Snežana; Micić, Dragan; Miljić, Dragana; Milić, Nataša; Micić, Dušan; Popović, Vera (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod/Cilj. Alat za određivanje rizika od preloma kostiju (FRAX® skor) je matematički model za izračunavanje pretpostavljenog desetogodišnjeg rizika od preloma kostiju koji uključuje kliničke podatke i gustinu koštane mase u predelu vrata i butne kosti izmerene osteodenzitometrijom (dual-energy x-ray absorptiometry – DXA). Cilj ove studije preseka bio je da se proceni primenljivost skora FRAX® u prepoznavanju osoba sa povećanim rizikom od preloma kostiju i utvrdi da li supklinički hipertireoidizam nosi veći rizik od preloma kosti u odnosu na eutireoidno stanje. Metode. Mineralna koštana gustina merena DXA metodom, tireostimulišući hormon (TSH), slobodni tiroksin (fT4), antitela na tireoperoksidazu (TPOAt), osteokalcin i beta cross-laps mereni su kod 27 žena sa nedavno dijagnostikovanim supkliničkim hipertireoidizmom (58,85 ± 7.83 godina, indeks telesne mase (ITM) 27,89 ± 3,46 kg/m2, nastanak menopauze u 46,88 ± 10,21 godini) i 51 žene uporedivih osobina (59,69 ± 5,72 god, ITM 27,68 ± 4,66 kg/m2, nastanak menopauze u 48,53 ± 4,58 godini). FRAX® skor je upotrebljen za procenu rizika od preloma kostiju u obe grupe. Rezultati. Ukupni skor FRAX® (6,50 ± 1,58 vs 4,35 ± 1,56, p = 0,015) i skor FRAX® za prelom kuka (1,33 ± 3,92 vs 0,50 ± 0,46, p= 0,022) bio je značajno veći u grupi sa supkliničkim hipertireoidizmom u odnosu na kontrolnu grupu.  Nije bilo korelacije između nivoa TSH i rizika od frakture (p > 0,05). Kompetentnost skora FRAX® u razlikovanju pre-i postmenopauzalnih žena sa rizikom od frakture i bez rizika (p
Keywords: hip fractures||; ||kuk; prelomi; risk assessment||; ||rizik; procena; questionnaires||; ||upitnici; postmenopause||; ||postmenopauza; hyperthyroidism||; ||hipertireoidizam