Analiza faktora rizika od okluzije sintetskog grafta kod femoropoplitealnog bajpasa - Mirković, Nikola; Stefanović, Srdjan; Janković, Slobodan (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod/Cilj. Femoropoplitealni (FP) bajpas je revaskularizaciona tehnika donjih ekstremiteta sa odličnim ishodom. Velika vena safena najbolji je materijal za graft, ali ako nije adekvatna ili je uklonjena, sintetički graftovi su korisna alternativa. Najznačajnija komplikacija sa ozbiljnijim posledicama je okluzija grafta. Cilj rada bio je da se analiziraju faktori za okluziju sintetičkog grafta kod FP bajpasa. Metode. Ova retrospektivna studija tipa slučaj-kontrola obuhvatila je sve bolesnike kod kojih je urađen FP bajpas sintetskim graftom zbog arterijske bolesti donjih ekstremiteta u Centru za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra u Kragujevcu od 2007. do 2013. godine. Grupu slučajeva činili su bolesnici sa okluzijom femoropoplitealnog bajpasa (n = 44), a kontrolnu grupu činili su bolesnici bez takvog ishoda (n = 88). Rezultati. Značajan uticaj na okluziju imali su prateća kardiovaskularna oboljenja (adjustedOR 27,05; 95% CI 4,74; 154,35), vrsta femoropoplitealnog bajpasa (adjustedOR 16,50; 95% CI 4,05; 67,24), prethodna vaskularna intervencija (adjustedOR 4,67; 95% CI 1,20; 18,14), klinički stadijum bolesti (adjustedOR 3,73; 95% CI 1,94; 7,18), davanje postoperativne antikoagulantne terapije (adjustedOR 0,05; 95% CI 0,01; 0,23) i korišćenje inhibitora angiotenzin konvertujućeg enzima (adjustedOR 0,14; 95% CI 0,03; 0,70). Značajan zajednički uticaj imale su sledeće kombinacije posmatranih faktora rizika: tip femoropoplitealnog bajpasa i kardiovaskularnih oboljenja, tip femoropoplitealnog bajpasa i prethodnih vaskularnih postupaka, prethodnih vaskularnih postupaka i kardiovaskularnih oboljenja, prethodnih vaskularnih postupaka i upotrebe beta blokatora, kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa, tip femoropoplitealnog bajpasa i antiagregacione terapije, kliničkog stadijuma bolesti i kardiovaskularnih oboljenja, prethodnih vaskularnih postupaka i antiagregacione terapije. Zaključak. Prateća kardiovaskularna oboljenja, potkoleni femoropoplitealni bajpas, uznapredovali stadijum vaskularne bolesti i nekorišćenje antikoagulantne terapije i inhibitora angiotenzin-konvertujućeg enzima značajni su prediktori okluzije grafta nakon sintetskog femororpoplitealnog bajpasa. Zajednički uticaj ukazuje i na značaj dijabetesa, upotrebe beta blokatora i trombocitne antiagregacione terapije
Keywords: graft occlusion; vascular||; ||vaskularni graft; okluzija; biocompatible materials||; ||biokompatibilni materijali; femoral artery||; ||a. femoralis; saphenous vein||; ||v. saphena; risk factors||; ||faktori rizika