Srpska limfomska grupa: demografske karakteristike 257 ispitanika sa folikularnim limfomom - Simonović, Olivera; Mačukanović - Golubović, Lana; Andjelić, Boško; Antić, Darko; Mihaljević, Biljana (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod/Cilj. Folikularni limfom (FL), B-ćelijski tumor obično je indolentnog kliničkog toka bolesti, ali u nekim slučajevima tok bolesti može biti veoma agresivan. Cilj istraživanja bio je da се utvrdi raspodelа bolesnika u prognostičke grupe u odnosu na internacionalni prognostički indeks (IPI) i folikularni limfom internacionalni prognostični indeks (FLIPI) kriterijume, kao i da se odredi značaj klasifikovanja bolesnika u prognostičke grupe koje bi mogle potencijalno uticati na izbor modaliteta lečenja. Metode. Retrospektivno istraživanje izvedeno je na 257 bolesnika sa FL koji su dijagnostikovani od januara 2000. do aprila 2011. Rezultati. Na osnovu IPI prognostičkog indeksa, nizak rizik imalo je 153 (59,53%) bolesnika, srednje nizak rizik 57 (22,18%), srednje visok rizik 15 (5,84%), visoki rizik 9 (3,50%) bolesnika, a nepoznato je bilo svrstavanje 23 bolesnika sa dijagnozom folikularnog limfoma prema IPI. Na osnovu FLIPI prognostičkogi indeksa, nizak rizik imalo je 113 (43,97%), srednji 70 (27,24%), visoki rizik 51 (19,84%), a nepoznato je bilo svrstavanje 23 (8,95%) bolesnika. Na osnovu FLIPI 2 prognostičkog indeksa, nizak rizik imalo je 48 (18,68%), srednji 145 (56,42%), a visoki 41 (15,95%) bolesnika sa FL. Nepoznato je bilo svrstavanje 23 (8,95%) bolesnika. Prema IPI, FLIPI i FLIPI 2 bilo je bolesnika koji zahtevaju lečenje u svim prognostičkim grupama. Zaključak. FLIPI i FLIPI 2 efikasno grupišu bolesnike u grupu visokog rizika i pomažu pri odluci o lečenju za svakog pojedinačnog bolesnika.
Keywords: lymphoma; follicular||; ||limfom; folikularni; serbia||; ||srbija; predictive value of tests||; ||testovi; prognostička vrednost; combined modality therapy||; ||lečenje; kombinovano