Uticaj materijala za šivenje na zarastanje rana – eksperimentalna studija na psima - Gazivoda, Dragan; Pelemiš, Dejan; Vujašković, Goran; Djurdjević, Slaviša (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod/Cilj. Najčešći materijali koji se ugrađuju u organizam čoveka jesu materijali za šavove koji se klasifikuju prema više kriterijuma, najčešće prema poreklu, strukturi i osobinama. Osobine šavnog materijala odnose se na njegovu resorptivnost, odnosno neresorptivnost. Pri upotrebi resorptivnih materijala važno je utvrditi da li njegova resorptivnost i tenziona snaga pomažu zarastanju rane u funkciji vremena. Sami konci mogu postati izvor upale koji može sniziti ili ugrozititi potencijal reparacije i regeneracije. Cilj ove eksperimentalne studije bio je da se utvrdi da li se brzina resorpcije i stepen lokalne reakcije tkiva razlikuju od podataka koje daje proizvođač, da li postoje razlike između primenjenih materijala za šavove, kao i koji od njih bolje utiče na zarastanje rane. Metode. Eksperimentalna studija sprovedena je na šest nemačkih ovčara, kojima su načinjene po tri identične incizije u sva četiri kvadranta (sa leve i desne strane u gornjoj i donjoj vilici). Tako je kod svake životinje formirano 12 horizontalnih incizija, dužine 10 mm, međusobno udaljenih 20–25 mm, koje su ušivene trima različitim šavnim materijalima: ketgat, Dexon®, Vicryl-Rapide®, a eksperiment je okončan patohistološkim pregledom preparata, uzetih trećeg, sedmog, četrnaestog i dvadesetprvog postoperativnog dana, kako bi se video efekat zarastanja i stepen lokalne reakcije. Rezultati. Rezultati pokazuju da najbržu resorpciju ima ketgat, a najsporiju Dexon®. Najmanji stepen lokalne reakcije izaziva Vicryl-Rapide®, a najveći Dexon®. Zaključak. Idealan materijal za šavove ne postoji. Različiti faktori koji su povezani sa pacijentom takođe utiču na proces zarastanja rane.
Keywords: oral surgical procedures||; ||hirurgija; oralna; procedure; suture; techniques||; ||šavovi; tehnike; catgut||; materijali; wound healing||; ||rana; zarastanje; dogs||; ||psi; histological techniques||; ||histološke tehnike