Zaglavljivanje stenta u distalnom segmentu glavnog stabla leve koronarne arterije i uspešno rešavanje tehnikom gnječenja balonom - Stajić, Zoran (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod. Zaglavljivanje i zadržavanje stenta u koronarnim arterijama veoma je retka ali potencijalno fatalna komplikacija perkutanih koronarnih intervencija. Različite tehnike izvlačenja zaglavljenog stenta prikazane su do sada sa visokim stepenom uspešnosti, ali sve zahtevaju dosta vremena za izvođenje, zbog čega nisu najpogodnije kada je bolesnik hemodinamski nestabilan. Prikaz bolesnika. Bolesnica, stara 59 godina, sa akutnim anteriornim infarktom miokarda sa ST elevacijom, primljena je radi primarne perkutane koronarne intervencije. Neočekivano, tokom intervencije, došlo je do zaglavljivanja i zadržavanja stenta u distalnom segmentu glavnog stable leve koronarne arterije, uz okluzivnu disekciju i kompromitovanje koronarnog protoka u levoj descedentnoj koronarnoj arteriji, praćeno brzim pogoršanjem hemodinamskog statusa. U cilju što bržeg uspostavljanja koronarnog protoka u levoj descedentnoj koronarnoj arteriji, učinjeno je gnječenje zaglavljenog i neekspandiranog stenta balonom uz zid distalnog segmenta glavnog stabla. Ovim je odmah uspostavljen koronarni protok u levoj descedentnoj koronarnoj arteriji, što je bilo praćeno i brzom stabilizacijom hemodinamskog statusa. Intervencija je zatim uspešno završena sa ukupno četiri stenta implantirana na glavno stablo, ostioproksimalnom segmentu cirkumfleksne koronarne arterije i ostioproksimomedijalnom segmentu leve descedentne koronarne arterije. Postinterventni bolnički tok, kao i šestomesečna klinička i angiografska kontrola bili su uredni. Zaključak. Ovaj prikaz pokazuje da perkutana tehnika gnječenja balonom može biti bezbedna i efikasna prva opcija za rešavanje komplikacije zaglavljenog neekspandiranog stenta u glavnom stablu leve koronarne arterije, posebno kod hemodinamski nestabilnog bolesnika.
Keywords: coronary artery disease||; ||koronarna bolest; angioplasty; transluminal; percutaneous coronary||; ||angioplastika; translumenska; perkutana; koronarna; stents||; ||stentovi; treatment outcome||; ||lečenje; ishod